Čikago, grad ima najviše pacova u SAD - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Čikago, grad ima najviše pacova u SAD

Čikago bi, ukoliko se situacija uskoro ne bude promijenila, mogao da dobije nadimak Grad pacova. Šesti put zaredom ovaj grad dobio je titulu koja ne laska – ima najviše pacova u Sjedinjenim Američkim Državama.

Treći grad po veličini u Sjedinjenim Američkim Državama i najveći „srpski“ grad van Srbije ponovo je na vrhu liste američkih gradova sa najviše pacova.

Ovo je šesti put zaredom da je Čikago nosilac ove neprijatne titule, javlja Si-En-En.

„Orkin“, preduzeće sa sedištem u Atlanti koje se bavi deratizacijom i dezinsekcijom, svake godine rangira američke gradove po broju novih mesta gde je izvršeno suzbijanje štetnih glodara.

Između 1. septembra prošle godine i 31. avgusta ove godine, ponovo je Čikago bio rekorder među 50 najvećih gradova u SAD.

„Glodari su eksperti da nanjuše hranu i sklonište i istrajni su u potrazi za njima. Rezidencijalni objekti pružaju idealne uslove za glodare i kada se oni jednom usele, razmnožavaju se brzo i mnogo“, objašnjava Ben Hotel, entomolog „Orkina“.

Borba za suzbijanje glodara u Čikagu traje već godinama. „Rat sa pacovima“ počeo je 2016. godine, kada je Grad oformio specijalnu jedinicu za deratizaciju.

U suzbijanje ove napasti uključili su se i stanovnici uzimajući mačke za ljubimce sve češće.
Na listi najgorih 10 su i Los Anđeles, Njujork, Vašington, San Francisko, Detroit, Filadelfija, Baltimor, Denver i Mineapolis.

Kako je pandemija pogoršala situaciju sa glodarima

Koronavirus je učinio da mnogi već više od pola godine ne odlaze na posao već rade od kuće, što nije uticalo samo na ljude, navode u „Orkinu“.

Da je situacija loša dokaz je i uputstvo za borbu protiv glodara koje se nalazi na sajtu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

„Budući da je hrana postala deficitarna u komercijalnim, poslovnim oblastima grada, primećena je povećana aktivnost glodara koji u potrazi za novim izvorima hrane moraju da se udalje od skloništa pa i da se presele“, objašnjavaju u „Orkinu“.

Taj trend će se nastaviti jer nailazi hladnije vreme pa će glodari krenuti i u potragu za toplim skloništima.

Iako je Čikago prvi na listi, nije jedini gde će stanovnici gledati ovakav scenario. Sve ovo važi i za druge gradove u SAD, ali i u svetu.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

“Ovo je prvi pokušaj čovjeka da pomjeri nebesko tijelo”

Zeljka

Sendvič sa slaninom dnevno – recept za starost stogodišnjakinje

Zeljka

Potvrdili romansu? Leonardo Dikaprio i Điđi Hadid bili u istom hotelu

Zeljka

Ostavite komentar