19. Maja 2022.

CIK: Ugrožene radnje i rokovi predviđeni izbornim zakonom

Big Portal

Zbog toga što još nije donesena odluka o obezbjeđivanju sredstava za sprovođenje izbora, koji trebaju da budu održani 2. oktobra, kako je saopšteno, CIK nije u mogućnosti da angažuje dodatno osoblje, pa je danas odlučeno da se uvede rad mimo radnog vremena za zaposlene u Komisiji.

Prekovremeni rad trajao bi od 21. do 29. maja, do kada je potrebno da se provjere potpisi podrške za političke subjekte koji se prijave za izbore.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da ovu odluku donose nevoljno i da je posljedica nedostatka budžeta.

  • U svim dosadašnjim izbornim ciklusima angažovali smo mlade ljude sa biroa, putem oglasa, da rade povremene i privremene poslove po ugovoru o djelu koji se javljaju u izbornim godinama – rekao je Arnautović na sjednici CIK-a u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ovo je jedna od prvih aktivnosti CIK-a propisanih Izbornim zakonom, koja predviđa provjeru potpisa – da li ima imena preminulih ljudi, onih koji nisu u Centralnom biračkom spisku, duplih ili trostrukih potpisa, a od čega zavise naredne aktivnosti u izbornom procesu.

Podsjećajući da danas ističe zakonski rok za obezbjeđivanje sredstava za sprovođenje izbora, Arnautović je rekao da je novac bio potreban juče kako bi bili sklopljeni ugovori sa ljudima za angažovanje na ovom poslu.

  • Ključno je pitanje da li je zakon jednak za sve u BiH i da li može neko da se ponaša nezakonito, iako je izričita odredba u zakonu da se sredstva moraju obezbijediti u roku od 15 dana od raspisivanja izbora – rekao je Arnautović.

Podsjećajući da je za oktobarske izbore potrebno 12,5 miliona KM iz budžeta BiH, Arnautović je dodao da je ovaj iznos za 800.000 KM veći od prvobitno traženog jer su u međuvremenu drastično porasle cijene robe i usluga.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina rekla je da CIK samo insistira na poštovanju zakonske norme koja propisuje datum.

Član Komisije Željko Bakalar naveo je da je obrasce za prikupljanje potpisa od CIK-a preuzelo 119 političkih subjekata – 92 političke stranke i 27 nezavisnih kandidata, te da će biti potrebno da se provjere hiljade potpisa.

  • Naši ljudi nedovoljni su da iznesu ovako težak zadatak. Mantre da ćemo imati sredstva u junu, julu ne stoje – rekao je Bakalar, koji je zamolio međunarodne institucije da “vode o tome računa”.

Zbog toga što još nisu odobrena sredstva za sprovođenje izbora, CIK je danas poništio postupke za nabavku usluga štampanja i pakovanja privremenih i konačnih biračkih spiskova, štampanje koverata i oznaka za biračka mjesta, štampanje obrazaca za biračka mjesta, izborne komisije i Glavni centar za brojanje, te i štampanje postera za biračka mjesta i izborne komisije.

Poništeni su i postupci za izradu fascikli sa vodenim žigom i štampanje sertifikata za dodjelu mandata, nabavku plastičnih vreća za biračka mjesta i skladište CIK-a, te nabavku kartonskih kutija za biračka mjesta i skladište Komisije.

CIK je 4. maja donio odluku da ovogodišnji opšti izbori budu održani 2. oktobra

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare