8. Augusta 2020.

CIK u problemu zbog 123 tone papira koji treba Tužilaštvu

Big Portal

Naime, Tužilaštvo BiH obavijestilo je Centralnu izbornu komisiju BiH da mora da čuva kompletan materijal od opštih izbora jer može biti predmet istrage. Taj materijal trenutno se nalazi u skladištu koje CIK iznajmljuje od jedne privatne osobe, a koje je, kako kažu u CIK, puno.

“Juče sam bio u tom skladištu i mi imamo jedan veliki problem. Naše skladište je prepuno i tamo ne može stati više ni kutija, nijedan glasački listić. Mi smo već u problemu. To skladište moramo isprazniti da bismo mogli primiti izborni materijal koji već treba da počne stizati i ne znam kako ćemo riješiti taj problem”, rekao je tokom sjednice CIK-a održane u četvrtak Jovan Kalaba, član Centralne izborne komisije BiH.

Zbog ovog problema Centralna izborna komisija BiH poslala je dopis Tužilaštvu BiH kojim traže hitan sastanak sa Gordanom Tadić, glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, ili nekim koga ona ovlasti, kako bi se pronašlo rješenje jer ukoliko ostane sadašnja situacija od izbora 2020. godine neće biti ništa. U CIK-u predlažu ili da Tužilaštvo BiH preuzme kompletan materijal ili da dostavi informacije o konkretnom materijalu koji se treba sačuvati, a ne da se čuva sve. U ovom trenutku u Centralnoj izbornoj komisiji BiH nemaju novac potreban za iznajmljivanje novog skladišta, niti ima vremena za proceduru iznajmljivanja s obzirom na to da je neophodno raspisivanje tendera, ali i određeno unutrašnje opremanje tog prostora za skladištenje izbornog materijala.

Inače, najveći dio ovog materijala odnosi se na glasačke listiće koji se prema internim aktima Centralne izborne komisije BiH uništavaju nakon godinu dana, i to upravo iz razloga da se oslobodi prostor za novi glasački materijal.

“Mi sa skladištem koje je pretrpano ne možemo da provedemo lokalne izbore. Dopis Tužilaštva BiH je da čuvamo sve jer sve može biti predmet istrage. Spremni smo da čuvamo sav materijal koji detektuje Tužilaštvo BiH, a u slučaju da je sav izborni materijal predmet istrage, dobrovoljno ga ustupamo Tužilaštvu BiH, svih 123 tone, pa neka ga deponuju u Tužilaštvu BiH”, rekao je Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, naglašavajući da skladište nije u funkciji za sprovođenje izbora 2020. godine sve dok se ne riješi problem sa starim izbornim materijalom.

U petak smo pokušali dobiti odgovor i od Tužilaštva BiH zbog čega su naredili da se čuva kompletan izborni materijal i da li su eventualno spremni da ga oni preuzmu, međutim na postavljena pitanja nismo dobili odgovor.

Osim problema skladištenja, Centralna izborna komisija BiH ima problem i sa nedavno završenim tenderom, na kojem je kao najpovoljnijeg ponuđača za štampanje glasačkih listića izabrala firmu “Unioninvestplastika” iz Sarajeva. Na ovu odluku CIK-a se žalio konzorcijum ponuđača na čelu s banjalučkom firmom “Atlantik bb”, koja je u toj žalbi navela da izabrana firma nema kapacitet za taj posao, a konačnu riječ o svemu daće Kancelarija za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare