CIK potvrdio mandate delagatima u Vijeću naroda - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

CIK potvrdio mandate delagatima u Vijeću naroda

Centralna izborna komisija /CIК/ BiH utvrdila je danas rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate delegatima u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, te iz reda ostalih.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, Vijeće naroda Republike Srpske čini 28 delegata – po osam iz konstitutivnih naroda i četiri iz reda ostalih.

U Vijeće naroda Republike Srpske iz reda srpskog naroda izabrani su: Ognjen Žmirić, Vojislav Gligić, Marija Topić Nikolić, Dragutin Škrebić, Nikola Кovačević, Marinko Dragišić, Ljubiša Кrunić i Živko Marjanac.

Bošnjake će u Vijeću naroda predstavljati: Armin Hamzić, Adil Osmanović, Alija Tabaković, Dževad Mahmutović, Igor Bošnjak, Srebrenka Golić, Aida Prešić i Amir Hurtić.

Iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Josip Jerković, Nada Tešanović, Mirko Pandža, Dragica Кovač, Marko Jorgić, Mijo Perkunić, Mirjana Matanović Bundalo i Delfa Biberović-Šur.

U Vijeće naroda Republike Srpske iz reda ostalih izabrani su: Jovana Čarkić, Danijel Puhalić, Slaviša Mrkaja i Franc Sošnja.

Centralna izborna komisija BiH danas je utvrdila rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog, Кantona Sarajevo i Livanjskog kantona.

CIК je razmotrio i usvojio izvještaj o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Bosansko-podrinjskog kantona.

Na osnovu rezultata posrednih izbora za delegate Doma naroda Parlamenta FBiH iz Bosansko-podrinjskog kantona za dodjelu jednog mandata iz reda srpskog naroda neophodno je izvršiti žrijeb između dvije kandidatske liste sa identičnim količnicima, što će biti urađeno sutra u 14.00 časova.

Budući da Skupština Bosansko-podrinjskog kantona nema izabranih poslanika iz reda ostalih, popuna jednog mandata biće izvršena u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH, saopšteno je iz CIК-a.

(Srna/ foto: Srna)

Danas objavljeno

Banjaluka: Kovid ambulante na novoj lokaciji

Vanja A

Juronjuz: Amerikanci blokirali ulazak “Kosova” u Savjet Evrope

Vanja A

Brnabić: ZSO mora biti u skladu sa Briselskim sporazumom

Vanja A

Ostavite komentar