CIK: Nema dovoljno podataka o izboru za predsjednika Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

CIK: Nema dovoljno podataka o izboru za predsjednika Srpske

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović rekao je da u CIK-u još nemaju dovoljan broj podataka da bi mogli saopštiti ko je, prema preliminarnim rezultatima, izabran za predsjednika Republike Srpske.

  • Imamo jedinstven informacioni sistem u koji se unose podaci iz opštinskih izbornih komisija, a ako opštinska i gradska izborna komisija ne unese dovoljan broj podataka irelevantno je sada saopštavati iz jedne ili druge opštine rezultate – pojasnio je Arnautović.

On je istakao da se CIK opredijelio da sačeka da se sistem popuni i da podaci za predsjednika Republike Srpske budu objavljeni ujutro u 9.00 časova.

Arnautović je naveo da su enevtualne zloupotrebe u sferi spekulacija, navodeći da još rade birački odbori koji će, nakon prebrojavanja, potpisati zapisnik o radu.

On je rekao da podatke dostavljaju u opštinske izborne komisije koje su dužne da objedine rezultate sa svih biračkih mjesta te opštine i tako objedinjene dostave CIK-u.

  • Ako oni budu suočeni sa popunjavanjem obrazaca, onda od CIK-a zahtijevaju otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje rezultata za tu opštinu – pojasnio je Arnautović i dodao da CIK nakon toga donosi odluku da li će se to učiniti, te da se to mora činiti transparentno – uz posmatrače.

Govoreći o kašnjenju u unosu rezultata član CIK-a Irena Hadžiabdić istakla je da je osnovni razlog kašnjenja neobučenost članova biračkih odbora, te promjene u lokalnoj izbornoj administraciji.

  • Glavni zadatak na terenu koji je pred njih postavila izborna komisija je da jave rezultate prema kalendaru koji smo mi stavili pred njih, a to je 22.30 časova – navela je Hadžiabdićeva.

Hadžiabdićeva je rekla i da su rezultati koje predstavljaju političke partije bazirane na informacijama koje članovi biračkih odbora i posmatrači stranaka dostavljaju svojim štabovima.

Danas objavljeno

Uhapšen vozač sa 2,24 promila alkohola u krvi

M.

Gavrankapetanović i Musić predati tužiocu

M.

Vučić i Hil o bezbjednosnoj situaciji na KiM

M.

Ostavite komentar