29. Januara 2020.

“CIK je zatvorena staromodna institucija”

Big Portal

Rezolucija je zamišljena kao okvir koji bi dao smjernice organima vlasti na svim nivoma u smislu poboljšanja izbornog procesa u BiH.

Prije svega, poziva se na uvođenje novih tehnologija tokom glasanja i brojanja glasova, i to već na lokalnim izborima u oktobru ove godine. Posebna pažnja posvećena je biračkim odborima, koje su mnogi označili kao najslabiju kariku u izbornom procesu.

– Probleme poput ostavke članova biračkih odbora neposredno prije izbora i na dan održavanja izbora treba rješavati vođenjem evidencije zamjenskog osoblja koje je potpuno obučeno i spremno za popunu bilo kojeg slobodnog mjesta – piše u Prijedlogu rezolucije.

Osim uvođenja digitalnih tehnoogija, delegati zagovaraju i pojednostavljivanje obrazaca koji se popunjavaju na biračkim mjestima i u opštinskim izbornim komisijama. Vjeruju da će to ubrzati izborni proces i obezbijediti tačnost podataka.

Za CIK BiH kažu da je „zatvorena staromodna institucija“, koja nije prisutna na digitalnim socijalnim mrežama, i da se to mora „radikalno promijeniti“.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare