4. Oktobra 2019.

“Cijenimo solidarnost CG protiv Rusije”

Big Portal

Dodaju da cene solidarnost Crne Gore u pridruživanju američkim i EU sankcijama protiv Rusije, saopštio je Stejt departmenta povodom današnje zvanične posete državnog sekretara SAD Majka Pompea Podgorici.

SAD poručuju i da podržavaju reforme Crne Gore radi suzbijanja korupcije, jačanja vladavine prava, zaštite slobode medija, s ciljem pristupanja Evropskoj uniji.

Pompeo je u petak razgovarao s predsednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i s ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem.

Stejt department je naveo da su razgovarali o “jakim bilateralnim odnosima i mogućnostima proširenja i produbljavanja ekonomskih i bezbednosnih veza SAD i Crne Gore”.

“Naši ciljevi su u skladu s težnjama građana Crne Gore i njihovih vlasti. Želimo to što oni žele: sigurniju, prosperitetniju i demokratsku budućnost Crne Gore, u potpunosti usidrene u zapadne institucije i vrednosti”, piše u saopštenju gde se dodaje da je Crna Gora “saveznica, partner i prijatelj SAD”.

U saopštenju se pominje da “tradicija podrške” SAD Crnoj Gori datira od pre Prvog svetskog rata, navodi se da “doprinos Crne Gore NATO-u tokom poslednjih deset godina jača regionalnu i globalnu bezbjednost”.

Pridruživanje Crne Gore NATO-u 2017. godine “dodatno je produbilo čvrsto partnerstvo Crne Gore sa Sjedinjenim Državama” koje “pohvaljuju crnogorske vojnike koji su rame uz rame s nama u Avganistanu, Letoniji i na Kosovu i pozdravljaju opredeljenje Crne Gore da pre kraja ove godine pošalje trupe u Irak”.

U saopštenju se navodi da SAD godišnje izdvajaju milione dolara za modernizaciju Vojske Crne Gore, za borbu protiv korupcije i protiv organizovanog kriminala.

SAD su, piše u saopštenju, uz Crnu Goru “u njenom suprotstavljanju upornim ruskim pokušajima da spreči njen napredak prema evroatlantskim integracijama”.

Sjedinjene Države, zaključuje se u saopštenju, cene solidarnost Crne Gore u pridruživanju američkim i sankcijama EU protiv Rusije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare