"Cijenimo solidarnost CG protiv Rusije" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Cijenimo solidarnost CG protiv Rusije”

Sjedinjene Američke Države stoje uz Crnu Goru “u njenom suprotstavljanju upornim ruskim pokušajima da spreči njen napredak ka evroatlantskim integracijama”.

Dodaju da cene solidarnost Crne Gore u pridruživanju američkim i EU sankcijama protiv Rusije, saopštio je Stejt departmenta povodom današnje zvanične posete državnog sekretara SAD Majka Pompea Podgorici.

SAD poručuju i da podržavaju reforme Crne Gore radi suzbijanja korupcije, jačanja vladavine prava, zaštite slobode medija, s ciljem pristupanja Evropskoj uniji.

Pompeo je u petak razgovarao s predsednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i s ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem.

Stejt department je naveo da su razgovarali o “jakim bilateralnim odnosima i mogućnostima proširenja i produbljavanja ekonomskih i bezbednosnih veza SAD i Crne Gore”.

“Naši ciljevi su u skladu s težnjama građana Crne Gore i njihovih vlasti. Želimo to što oni žele: sigurniju, prosperitetniju i demokratsku budućnost Crne Gore, u potpunosti usidrene u zapadne institucije i vrednosti”, piše u saopštenju gde se dodaje da je Crna Gora “saveznica, partner i prijatelj SAD”.

U saopštenju se pominje da “tradicija podrške” SAD Crnoj Gori datira od pre Prvog svetskog rata, navodi se da “doprinos Crne Gore NATO-u tokom poslednjih deset godina jača regionalnu i globalnu bezbjednost”.

Pridruživanje Crne Gore NATO-u 2017. godine “dodatno je produbilo čvrsto partnerstvo Crne Gore sa Sjedinjenim Državama” koje “pohvaljuju crnogorske vojnike koji su rame uz rame s nama u Avganistanu, Letoniji i na Kosovu i pozdravljaju opredeljenje Crne Gore da pre kraja ove godine pošalje trupe u Irak”.

U saopštenju se navodi da SAD godišnje izdvajaju milione dolara za modernizaciju Vojske Crne Gore, za borbu protiv korupcije i protiv organizovanog kriminala.

SAD su, piše u saopštenju, uz Crnu Goru “u njenom suprotstavljanju upornim ruskim pokušajima da spreči njen napredak prema evroatlantskim integracijama”.

Sjedinjene Države, zaključuje se u saopštenju, cene solidarnost Crne Gore u pridruživanju američkim i sankcijama EU protiv Rusije.

Danas objavljeno

Izetbegović: Nema pomaka u pregovorima o izmjeni Izbornog takona BiH

M.

Eksplozija bombe potresla Minhen, ima ranjenih

M.

EU usvojila peti paket sankcija protiv Belorusije

M.

Ostavite komentar