28. Septembra 2022.

Cijene su toliko skočile, za hranu treba 1.000 KM

Big Portal

Ove trendove prati Savez sindikata Republike Srpske iz kojeg navode kako sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: Prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

“Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u avgustu mjesecu trošile na prehranu 1.009,50 КM, za stanovanje i komunalne usluge 587 КM, te za tekuće održavanje domaćinstva 120 КM. Nabavka obuće i odjeće u avgustu mjesecu koštala je 159 КM”, saopšteno je iz Saveza sindikata.

U osmom mjesecu ove godine najveća prosječna plata isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije i iznosi 1.571 КM, a najnižu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu – 868 КM.

“Prosječna plata u Republici Srpskoj isplaćena u avgustu 2022. godine iznosi 1.166 КM i veća je za šest КM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u julu 2022. godine”, računica je Saveza sindikata.

Napominju i kako su u istom mjesecu niske prosječne plate primili radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 878 КM, trgovini 935 КM, te djelatnosti saobraćaja i skladištenja 893 КM.

(N1)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare