18. Marta 2020.

Cijene nafte u svijetu padaju, naftaši u Srpskoj trljaju ruke

Big Portal

Istovremeno, na benzinskim pumpama u banjalučkoj regiji, u kojoj ima najviše stanovnika u Republici Srpskoj i koja je administrativno i privredno središte, cijene goriva prelaze dvije marke.

Upućeni kažu da su naši naftni uvoznici, odnosno vlasnici benzinskih pumpi u Srpskoj već prije petnaestak dana trebali da spuste cjiene ispod dvije marke. Tvrde da pojedini naftaši u RS nisu bez razloga spustili cijene goriva na oko 1,70 KM, odnosno da je to opravdana cijena koja im se isplati, iako većina naftaša tvrdi da su to damping cijene.

– Ovo je bruka da ljudi ubiru ekstraprofit u krizi. Kako se isplati čoveku u Prnjavoru da prodaje za 1,69 KM i zarađuje, a kod ovih drugih skuplje za više od pola marke – ogorčen je Slaviša Kovačević iz Banjaluke.

Fotoreporter Srpskanfo juče je obišao nekoliko benzinskih pumpi u Banjaluci i uvjerio da su cijene goriva 2,09 KM.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori daju šture odogovore. Tvrde da cijene goriva distributeri određuju samostalno u skladu sa parametrima koji na njih utiču.

– Grupacija za promet naftom i naftnim derivatima u PKRS se ne bavi pitanjima cijena goriva, već ostalim pitanjima u vezi sa naftom i naftnim derivatima – tvrde oni.

Kažu da imaju informacije da su cijene goriva na benzinskim pumpama korigovane nedavno.

Razlozi
Cijene nafte na svjetskom tržištu su u padu usljed zabrinutosti zbog smanjenje potražnje i spora između Saudijske Arabije i Rusije.

Rusija početkom mjeseca nije podržala prijedlog OPEK-a o smanjenju dnevne proizvodnje nafte. Saudijska Arabija planira da poveća proizvodnju iznad deset miliona barela dnevno nakon što krajem marta istekne mandat aktuelnog dogovora o smanjenju dnevne proizvodnje.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Vaske
Vaske
3 godine prije

A sto i ne bi kad smo ovce pa navalili na pumpama. Svakako si kući ne radiš ništa pa ne idi na pumpu… A svi ostali koji se bave prevozom mogu otić do prve pumpe u opštini prnjavor i uštedet na rezervoaru 30 km