Cijene nafte u padu, nezapamćeno od 1991. godine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Cijene nafte u padu, nezapamćeno od 1991. godine

Na samom početku trgovanja u ponedjeljak cijena barela na londonskom tržištu potonula je za više od 14 dolara ili 31,5 posto, na 31,02 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela skliznula 32 posto, na 28 dolara.

Tako oštar dnevni pad cijena ‘crnog zlata’ nije zabilježen još od januara 1991. godine, kada je započeo prvi Zaljevski rat i kada su cijene potonule 33 posto.

Drastičan pad cijena nafte na najniže nivoe od februara 2016. posljedica je odluke Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, da kazni Rusiju, drugog najvećeg svjetskog proizvođača nafte, koja u petak nije pristala na prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjenju proizvodnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini dojučerašnji saveznici, na čelu s Rusijom, dulje su se vrijeme pridržavali dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,7 milijuna barela dnevno kako bi se podržale cijene nafte, koje su pod pritiskom zbog prevelike proizvodnje.

Posljednjih su sedmica, pak, pod dodatnim pritiskom zbog strahovanja da će širenje koronavirusa izazvati usporavanje rasta globalne privrede, a time i potražnje za naftom.

(Buka)

Danas objavljeno

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Predložen pritvor osumnjičenom za ubistvo Bogdanovića

M.

Postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste institucije

M.

Ostavite komentar