26. Septembra 2022.

Cijene nafte pale na najniže nivoe od januara mjeseca

Big Portal

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je prošle sedmice za 5,7 posto, na 86,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,5 posto, na 78,75 dolara.

Pad cijena na najniže nivoe od sredine januara posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i sve većeg rizika od recesije. Zbog visoke inflacije, centralne banke podižu kamatne stope, što usporava rast privreda i time slabi potražnju za energentima.

Prošle sedmice su američka i švicarska centralna banka podigle ključne kamatne stope za 0,75 procentnih poena, a britanska i norveška centralna banka za pola poena.

Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja ugušiti privredni rast i pokrenuti recesiju, a njihove strahove podstaklo je istraživanje S&P Globala u petak, koje je treći mjesec zaredom pokazalo pad PMI poslovne aktivnosti eurozone u septembru.

“Recesija u eurozoni je vrlo vjerovatna”, zaključio je ekonomista S&P Global Chris Williamson. Kao rezultat toga, cijene nafte pale su u petak za oko 5 posto.

“Slabi evropski PMI indeksi, zabrinutost zbog rasta zbog agresivnog pooštravanja monetarne politike u SAD-u i Evropi opterećuju rizičnu imovinu. Čak ni cijene nafte nisu imune na ove strahove vezane za rast”, objašnjava Giovanni Staunovo iz švicarske banke UBS.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare