Cijene grafičkih karti polako ponovo rastu, nakon obećavajućeg pada - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Cijene grafičkih karti polako ponovo rastu, nakon obećavajućeg pada

Tokom prošlog tromjesečja su se pojavili izveštaji da su cijene grafičkih karti u padu, kako je trend pokazivao očigledan pad maloprodajnih cena GPU-ova.

Nažalost, izgleda da se to nije u potpunosti materijalizovalo na način na koji se očekivalo.

Najnoviji podaci o cenama iz 3DCenter-a, prikupljeni od istih velikih nemačkih maloprodajnih lanaca, sada pokazuju spor, ali stabilan rast cene grafičkih karti iz Nvidia i AMD ekosistema.

Nakon poslednjeg tromesečnog izveštaja, došlo je do još snažnijeg pada cena krajem juna i početkom jula. Ovaj trend se, međutim, nije nastavio jer su se cene tokom sledećeg meseca kretale oko aktuelnog nivoa. Od avgusta su maloprodajne cene GPU-ovaa počele polako da rastu.

Cene grafičkih karti polako ponovo rastu, nakon obećavajućeg padaTrenutno su prosečne cene za AMD Radeon i Nvidia GeForce grafičke karte za 74% i 70% iznad njihovih odgovarajućih preporučenih cena.

Više faktora može uticati na cene grafičkih procesora. Prvo, postoji globalna kriza sa nestašicom čipova koja je takođe počela negativno da utiče na cene GDDR6 memorijskih čipova, što je dodatno uticalo na cene grafičkih kartica za ovu generaciju.

Postoje i izveštaji o novim epidemijama COVID-a u Kini, koje naizgled utiču na nivo proizvodnje grafičkih karti u fabričkim postrojenjima.

Izvor: 3DCenter

Danas objavljeno

Održano takmičenje u hakovanju – Windows 10 najviše puta hakovan

Vanja A

Intel Core i9-12900K overklokovan do 5.2GHz na svim jezgrima za performanse

Vanja A

Corsair donosi Elite LCD seriju AIO kulera

Vanja A

Ostavite komentar