27. Augusta 2022.

Cijena struje u Evropi deset puta veća nego 2021.

Big Portal

Cijena električne nergije u ugovorima za godinu unaprijed u Njemačkoj dosegla 995 evra po megavat satu, dok je u Francuskoj cijena električne energije u istim ugovorima preko 1.100 evra, to je deset puta više u odnosu na cijenu koja je bila prošle godine u ovom periodu.

U Britaniji, energetski regulator Ofgem rekao je da će povećati gornju granicu za cijenu struje i plina gotovo dvostruko od 1. oktobra na prosječnih 3.549 funti (oko 4197 eura) godišnje.

Češka Republika, koja je predsjedava Evropskom unijom, najavila je u petak da će sazvati EU summit o energetskoj krizi “što je prije moguće”.

Cijene energije su skočile u Evropi jer je Rusija smanjila snadbijevanje prirodnim gasom kontinentu, uz strah od drastičnijih rezova zimi usred napetosti između Moskve i Zapada zbog rata.

Jedna petina evropske električne energije proizvodi se u plinskim elektranama, pa pad ponude neizbježno dovodi do poskupljenja.

Evropske cijene gasa u petak su dosegle 341 eura po MWh, blizu rekordne cijene od 345 eura u martu.

Gašenje nekoliko nuklearnih reaktora zbog problema s korozijom pridonijelo je povećanju cijene električne energije u Francuskoj jer je proizvodnja električne energije dramatično smanjena u zemlji.

Samo 24 od 56 reaktora kojima upravlja energetski div EDF u četvrtak su bila na mreži. Francuska, koja tradicionalno izvozi električnu energiju, sada je uvoznik.

“Zima će biti težak period za sve zemlje u Evropi. Cijene će ostati visoke, moguće da budu i veće”, rekao je za AFP Giovanni Sgaravatti, istraživač u Bruegl think tanku u Bruxellesu, prenosi France24.

(Klix Foto:Ilustracija/Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare