Cijena softvera za “Puteve RS” skočila za jedan milion KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Cijena softvera za “Puteve RS” skočila za jedan milion KM

Nakon što je nabavka milionskog softvera za „Puteve Republike Srpske“ propala krajem prošle godine, vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Nenad Nešić je raspisao novi tender u kojem je cijena poslovnog softvera skočila za milion maraka.

Nešić usluge nabavke i implementacije poslovnog softvera planira da plati 3,99 miliona KM bez PDV-a. S porezom cijena softvera dostiže 4,67 miliona KM.

Poslovni softver je samo prije pola godine bio procijenjen na čak milion maraka manje, odnosno na 3,59 miliona KM s PDV-om.

Isto kao i za prethodni, u tenderu se navodi da softver koji kupuju treba da omogući upravljanje finansijama, kupcima, dobavljačima, projektima, investicijama, procesom nabavke, ljudskim resursima i procesom utvrđivanja i razmjene dokumenata.

Predmet isporuke treba da bude hardverska oprema, softverske licence i usluga implementacije informacionog sistema koji se sastoji iz dvije cjeline, ERP i DMS.

Podsjećamo, nakon više od godinu dana žalbenih postupaka u oktobru je poništena nabavka milionskog softvera u „Putevima“ za koji su bili zainteresovani glavni igrači na domaćem IT tržištu.

Tendersku dokumentaciju u ranijem postupku su preuzeli najveći IT igrači u poslovima sa javnim sektorom, između ostalog, „Prointer“, „Lanaco“, „MMSCODE“, „Planetsoft“, „Nites“, „Telegroup“…

U „Putevima“ su i ranije, a i sada planiraju da sprovedu ograničen postupak javne nabavke, gdje postoji faza pretkvalifikacije. To znači da kandidati podnose zahtjeve za učešće, a „Putevi RS“ potvrđuju da li su kandidati pouzdani i sposobni za izvršenje ugovora.

Nakon ocjenjivanja zahtjeva, „Putevi“ donose odluku o rezultatima pretkvalifikacije, te samo oni koji po ocjeni ovog preduzeća budu kvalifikovani biće pozvani da dostave ponude.

Nije prvi put da cijene vrtoglavo rastu
Rast cijene poslovnog softvera za preduzeće “Putevi RS” nije jedini ovakav slučaj u posljednje vrijeme.

Podsjećamo, informacioni sistem za “Šume RS” prvobitno je bio procijenjen na 5,5 miliona maraka, da bi zatim cijena porasla na čak 17 miliona KM.

(Capital)

Danas objavljeno

Nova pravila za ulazak u Njemačku

M.

Kina upozorila: “Pomno vas pratimo”

M.

Vučić najavio diplomatsku akciju, prvo sastanak sa Dodikom a potom i sa Bakirom

M.

Ostavite komentar