12. Marta 2020.

Cijena nafte u padu nakon Trampove zabrane ulaska u zemlju

Big Portal

Prema stanju od 8.07 časova po moskovskom vremenu, cijena majskih fjučersa za mješavinu sjevernomorske nafte tipa Brent pala je za 4,67 odsto, odnosno na 34,12 dolara po barelu. Vrijednost aprilskih fjučersa za naftu tipa VTI pala je za 4,64 odsto, odnosno na 31,45 dolara po barelu.

Nakon saopštenja o zabrani Sjedinjenih Američkih Država, nafta je pojeftinila za više od pet odsto.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Tramp objavio da se od 13. marta na 30 dana uvodi zabrana ulaska u zemlju strancima koji žive u evropskim zemljama, sa izuzetkom putnika iz Velike Britanije.

Prema njegovim riječima, Evropska unija nije dobro reagovala na širenje koronavirusa, zbog čega se i odlučio na ovakve mjere.

Volatilnost na naftnom tržištu se održava od početka nedjelje zbog rizika od virusa korona i nakon što se članice OPEK+ prošle nedjelje nisu dogovorile ni o izmjeni parametara sporazuma, ni o njegovom produženju. Zbog toga je došlo do velikih promjena na naftnom tržištu, a u ponedjeljak su cijene nafte pale i 30 odsto.

Uporedo sa ovim potresima na svjetskom tržištu nafte, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta izbijanje pandemije novog virusa korona. U više od 100 zemalja svijeta već je zaraženo oko 120 hiljada ljudi, većina se oporavila, ali je više od četiri hiljade umrlo.

Nakon saopštenja o zabrani SAD, nafta je pojeftinila za preko 5 odsto.

sputnik

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare