22. Marta 2022.

Cijena nafte u drastičnom porastu, a mogla bi biti skuplja tri puta

Big Portal

Prije desetak dana cijene naftnih derivata bile su u padu i išle su do nivoa i i spod 100 dolara. Prethodno je barel vrijedio 130 dolara, ali ova najviša vrijednost trajala je jedan dan.

Ovakvom novom kretanju i rastu cijena doprinijele su informacije da će ove nedjelje uslijediti niz sastanaka na vrhu između vlada Evropske unije i američkog predsjednika Džoa Bajdena s ciljem da se pojača odgovor Zapada prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu, pri čemu će EU, pored ostalog, razmotriti da li da uvede zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Cijena nafte bi mogla da poraste na 300 dolara po barelu u slučaju zabrane ruskih isporuka, što je malo vjerovatan scenario, izjavio je juče potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

– U slučaju odbijanja naših isporuka, ja kažem da će cijena nafte iznositi 300 dolara po barelu, dok neki drugi kažu 500 dolara – rekao je Novak, prenosi Tas s.

Prema njegovom mišljenju, Evropa ne može u potpunosti da se odrekne uvoza ruskih ugljovodonika jer je u ovom trenutku nemoguće da nadoknadi rusku naftu.

Novak je takođe rekao da će Rusija ako ne bude drugog rješenja, diverzifikovati isporuke na azijska tržiša, koja bilježe nadprosječan rast, prenosi Blic.

Dodao je da je ruska vlada naložila da se razmotri da li treba mijenjati sadašnju izvoznu carinu na naftu u okviru fiskalnog manevra.

Već sam tražio da se preispita trenutna situacija, da se sagledaju sve dobre i loše strane da li treba da promijenimo ili zadržimo sadašnji nivo izvozne carine na naftu. Pristup treba da bude veoma izbalansiran. Može doći do gubitaka u budžetu, rekao je Novak, prenosi Tanjuug.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare