Cijena nafte rekordno niska, potražnja nikad manja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Cijena nafte rekordno niska, potražnja nikad manja

Skladištenje nafte poslednjih nedelja je u ozbiljnom zastoju. Cena je rekordno niska, potražnja nikad manja, a zbog nedostatka skladišnog prostora za čuvanje nafte koriste se i plutajući tankeri, piše portal SEEbiz.

Problemi se javljaju kad puni tankeri krenu prema finalnoj destinaciji. S obzirom na to da je potražnja za naftom skoro nikakva, oni svoje pune tankove jednostavno nemaju gde da odlože.

Tako je 60 naftnih tankera usidreno na ulazu prema Singapuru, u hitnoj potrazi za kupcem negde u Aziji. Mnogi od njih su odustali od traženja kupaca u Kini i Južnoj Koreji zbog pada potražnje, te se nadaju da će u sledeće dve nedelje istovariti naftu u Singapuru.

Za razliku od ostalih zemalja koji imaju popunjene skladišne kapacitete iznad 90 ili 95 odsto, Singapur je navodno na 60 odsto, objašnjava konsultant za naftni sektor u Aziji, Sri Paravaikkarasu.

Slična bizarna situacija dogodila se ovih dana i ispred obale Los Anđelesa, gde je desetine tankera doslovno plutalo, jer nisu imali gde da dostave naftu.

(Blic)

Danas objavljeno

Preminuo legendarni Đorđe Marjanović

M.

Milioni Italijana već rezervisali ljetovanje

M.

Veliki preokret Novaka za polufinale Rima u meču sezone na šljaci!

Zeljka

Ostavite komentar