Cijena komercijalnog testiranja u FBiH snižena na 96 KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Cijena komercijalnog testiranja u FBiH snižena na 96 KM

Ranije najavljena odluka da će cijena komercijalnog PCR testa, sa dosadašnjih 140 biti snižena na 96 KM, stupila je na snagu.

Iz federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja istakli su da, nakon njihove odluke, ovlaštene ustanove koje provode testiranja moraju same formirati i izmijeniti cjenovnike.

Iz Zavoda ističu da se cijena komercijalnih testiranja odnosi na testiranja na vlastiti zahtjev, bez uputnice nadležnog ljekara, te je obavezujuća za javne zdravstvene ustanove.

Za veliki broj građana BiH komercijalno testiranje je do sada bilo preskupo, a u brojnim sredinama problem je bio i sa redovnim PCR testiranjem, odnosno testiranjem koje su trebali raditi na preporuku ljekara.

Kao primjer naveden je Unsko-sanski kanton iz kojeg su do sada sve uzorke slali u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Broj testova je bio ograničen i rezultati su se čekali po nekoliko dana. Nakon što je bolnica u Bihaću dobila aparat, ta praksa bi trebala prestati.

Nabavka PCR aparata je značajna i zbog blizine granice i brojne dijaspore. Iz Zavoda podsjećaju da je prošle sedmice krizni štab Hrvatske donio odluku kojom iz BiH, bez PCR testa, ne mogu ući ni njeni državljani.

Građani koji prelaze granicu sa Hrvatskom upoznati su sa pravilima.

Strani državljani, koji ulaze u BiH moraju imati negativan PCR test ne stariji od časova, ali su od te odluke izuzeti državljani Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar