Cijena bitkoina prešla 52.000 dolara za jedan digitalni novčić - BIGportal.ba
Svijet Tehnologija Vijesti

Cijena bitkoina prešla 52.000 dolara za jedan digitalni novčić

Bitkoin je jutros u devet sati premašio vrijednost od 52.000 dolara, pa se ovom najpopularnijom kriptovalutom trgovalo po cijeni od 52.150 američkih dolara.

Trenutno cijena digitalnog novčića na kriptoberzama varira oko novog rekorda i kreće se od 51.900 do 52.100 dolara.

Podsjetimo, bitkoin je juče preskočio nivo od 51.700 dolara prvi put u istoriji, što je kulminacija optimizma koji traje već gotovo pune dvije nedjelje. I kompanija MikroStratedži je ovih dana objavila da će kupiti novih 600 miliona američkih dolara u bitkoinima izdavanjem konvertibilnih obveznica (koje dospijevaju u februaru 2027. godine).

MikroStratedži, koji pruža usluge poslovne inteligencije, bio je vrlo hrabar u kupovini bitkoina i postavljanju novih standarda sa svojim novčanim rezervama prošle godine. Početkom mjeseca posjedovao ih je 72.000, što sa 50.000 dolara znači 3,6 milijardi dolara imovine, piše portal SEEbiz.

Sve više kompanija odlučuje se da pretvori dolare u kriptovalute, a najzvučniji potez svakako je povukao Ilon Mask, kada je Tesla u bitkoin uložio čak 1,5 milijardi dolara.

Uzlet bitkoina natjerao je mnoge da priznaju kako su pogrešili u kontekstu kriptovaluta. Poznati ekonomista/pesimista, Peter Šif ovih dana je morao priznati da je pogrešio. Godine 2012. tvrdio je da će cijena zlata za dvije godine dostići 5.000 dolara, što se nije dogodilo, ali kasnije je bio uvjeren da bitkoin nikada neće doseći 50.000 dolara.

– U redu, pogrešio sam u vezi s tim predviđanjem. Da vidimo koliko će dugo ostati preko 50.000 američkih dolara ili koliko će ljudi biti dovoljno pametno prodati po toj cijeni – tvitovao je Šif i u novom tvitu ostaje vjeran svom uvjerenju:

– Ulaganje je balon kad cijena nije povezana sa osnovnom sadašnjom vrijednošću ulaganja ili razumnim očekivanjem njegove buduće vrijednosti, ulagači su snažno uvjereni u dalji rast cijena, a strah od gubitaka je nizak. Pri cijeni od 50.000 dolara bitkoin je najveći balon svih vremena – zaključuje Šif.

Danas objavljeno

Šokantni snimci iz zemlje ponikle iz ropstva: Konjiima i bičevima jure ljude

M.

Potvrđeno – telefonska sjednica Predsjedništva BiH nije održana

M.

U Bosni i Hercegovini 526 novozaraženih koronavirusom, preminule 24 osobe

M.

Ostavite komentar