Cijena AMD-ovih akcija po prvi put prevazilazi Intelove - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Cijena AMD-ovih akcija po prvi put prevazilazi Intelove

Iako je Intel objavio da je ostvario pozitivnu zaradu tokom prethodnog tromjesečja, najveću pažnju ipak privlači kompanijino odlaganje 7nm proizvodnog procesa čipova. 

Pored toga, Intelovi 10nm desktop čipovi se ne očekuju pre druge polovine naredne godine. Naravno, sve ovo je imalo značajan finansijski uticaj na cenu kompanijinih akcija.

Prema NASDAQ-u, vrednost Intelovih akcija je značajno opala (53,39 dolara po akciji) u toku jučerašnjeg dana, što predstavlja pad od 11,69% u odnosu na početak dana. Intel je i dalje u plusu i zarađuje dosta novca, ali tržište nije previše optimistično kada su u pitanju prepreke sa kojima će se Intel suočiti u budućnosti.

U međuvremenu, akcije kompanije AMD su ostvarile mnogo bolji rezultat. AMD-ova vrednost je tokom čitave godine rasla, a tokom poslednjih pet meseci je bila tik iza Intela. Tokom jučerašnjeg dana, nakon objave Intelovog finansijskog izveštaja, AMD je zabeležio vrednost akcija od 63,44 dolara. Ovo pokazuje da postoji veliko poverenje u ono što AMD radi i što ima u planu. Po prvi put, AMD je na berzi završio dan sa višom vrednošću akcija u odnosu na Intel.

AMD je i dalje mala kompanija u poređenju sa Intelom, bar kada je ukupna tržišna kapitalizacija u pitanju. Intel je dosta ispred sa vrednošću od 255 milijardi dolara, dok AMD trenutno vredi 69 milijardi dolara. Međutim, svakako je jasno da je AMD u velikoj ekspanziji.

Nedavno je i Nvidia nakratko uspela da prestigne Intel po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, mada je nedavni pad akcija Nvidiju vratio na vrednost od 249 milijardi dolara.

Izvor: Benchmark

Danas objavljeno

Svjetsko prvenstvo u Doti 2 na fudbalskom stadionu – klubovi putuju 100km zbog toga

Zeljka

Amazon otkriva datum objave i cijenu Huawei Nova 9 telefona u Evropi

Zeljka

Canalys: Samsung je isporučio najviše telefona tokom trećeg tromesečja

Zeljka

Ostavite komentar