Cijelog života je igrao uloge batlera i konobara, a bio je mnogo veća faca nego što ste mislili - BIGportal.ba
Ex Yu

Cijelog života je igrao uloge batlera i konobara, a bio je mnogo veća faca nego što ste mislili

Predraga Prežu Milinkovića možda ne znate po imenu, ali njegovo lice sigurno pamtite. Najpoznatiji jugoslovenski epizodista koji je više od 35 godina u vašim omiljenim filmovima i serijama igrao batlere, obućare, poslastičare, psihologe, mesare, grobare, kinooperatere, kockare, frizere, ljekare, konduktere, poštare, šofere, konobare… Ali, u stvarnom životu, imao je i…

Predraga Prežu Milinkovića možda ne znate po imenu, ali njegovo lice sigurno pamtite. Najpoznatiji jugoslovenski epizodista koji je više od 35 godina u vašim omiljenim filmovima i serijama igrao batlere, obućare, poslastičare, psihologe, mesare, grobare, kinooperatere, kockare, frizere, ljekare, konduktere, poštare, šofere, konobare… Ali, u stvarnom životu, imao je i druga lica.

Predrag Preža Milinković (1933-1998) zabilježen je u istoriji kinematografije kao najpoznatiji jugoslovenski filmski epizodista, tihi gospodin čije lice jednostavno nije moguće zaboraviti ma koliko uloga bila mala.

Bio je poznat i po nadimku Dezmond zbog nevjerovatne fizičke sličnosti sa istoimenim batlerom iz klasičnog krimi stripa “Rip Kirbi” Aleksa Rejmonda (koga je i utjelotvorio u ekranizaciji ovog stripa), a neki su ga znali i pod nadimkom “El Kabalero”, pošto je jedno vrijeme bio odličan igrač flamenka. Preža zapravo nikada nije studirao glumu, bio je apsolvent na Filozofskom fakultetu. Ali je bio veliki filmofil i put ga je naveo na tu stranu.

Jednom prilikom, na pitanje da li je ikada u karijeri odbio neku ulogu, Milinković je odgovorio: “Nisam, to nije u mojoj prirodi. Ja volim filmove i glumu i ne vjerujem da ću ikada odbiti neku ulogu”.

U karijeri dugoj skoro 40 godina odigrao je više od 200 najraznovrsnijih filmskih uloga i više od 100 uloga odigranih u TV serijama, dramama i amaterskim filmovima. Sarađivao je sa oko stotinu reditelja.

Ali, dok su ga domaći reditelji zatrpavali ulogama batlera i konobara, bio je glavni glumac u dva strana filma – i to krimi filma. U jednom od njih Preža je igrao glavnog gangstera.

Kada je riječ o stranim produkcijama u kojima je igrao, one poprilično nadmašuju ta dva filma – Preža je odigrao oko 50 uloga u stranim filmovima, uglavnom u projektima njemačke B produkcije, ali snimao je i u u Francuskoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Austriji… Moglo mu se, govorio je četiri strana jezika (engleski, francuski, španski i italijanski).

Usput je stajao uz glumačke veličine kakve su Đina Lolobriđida, Entoni Kvin, Orson Vels, Alen Delon…

Milinović je preminuo 1998. u 64. godini. Godinu dana ranije objavio je knjigu “Susreti” u kojoj opisuje susrete sa ljudima koji su mu se učinili posebno zanimljivim u toku rada na filmu. Tu je pisao kako je u Rusiji cirkao s Robertom De Nirom, kako ga je zbunio proslavljeni reditelj Mikelanđelo Antonioni…

Izvor:: Noizz.rs

Danas objavljeno

„Božiji čovek“, film o Svetom Nektariju, stigao u banjalučke bioskope

Zeljka

Glumac ispraćen uz omiljenu pjesmu, Nataša grcala u suzama. Nakon Bjelinog govora, svi SLOMNJENI

Vanja A

Senidah potpuno promijenila imidž

Vanja A

Ostavite komentar