19. Novembra 2022.

Cijeđenje voća – danak ljenosti: Stručnjaci savjetuju da ipak pojedete cijeli plod

Big Portal

Ova vrsta sokova sadrži većinu vitamina, minerala i biljnih hemikalija (fitonutrijenata) koje se nalaze u voću. Međutim, celo voće i povrće ima zdrava vlakna koja se gube tokom ceđenja.

Pojedinci tvrde da je ceđenje sokova bolji izbor od jedenja celog voća i povrća jer telo bolje i brže apsorbuje hranljive materije, dok se sistem za varenje odmora od dodatnog prerađivanje vlakana. Kažu da ovakvi sokovi smanjuju rizik od raka, jačaju imuni sistem, uklanjanu toksine iz tela, pomažu varenje, a odličan su saveznik u borbi kada želimo da izgubimo kilograme.

Međutim, ne postoje naučni dokazi da su ceđeni sokovi zdraviji od celog voća ili povrća.

Ako ne volite da jedete voće i povrće, ceđenje sokova može biti način da ih dodate svojoj ishrani ili da unosite ono voće i povrće koje preskačete tokom obroka.

Stručnjaci preporučuju da razmislite o blendiranju umesto ceđenja. Mešanjem jestivih delova voća i povrća dobija se napitak koji sadrži više zdravih fitonutrijenata i vlakana koja nam takođe mogu pomoći da se osećamo siti.

Važan savet je da ako se odlučite da napravite sok, spremite samo onoliko koliko možete da popijete u jednom trenutku jer se štetne bakterije brzo razvijaju u sveže ceđenom soku. Ako kupujete komercijalno proizveden svež sok, izaberite pasterizovani proizvod.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare