CIA upozorila na Putina; "On i njegovi moćnici..." - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

CIA upozorila na Putina; “On i njegovi moćnici…”

“Vašington Post” u novom izveštaju navodi da je CIA ocenila da su ruski predsednik i njegovi pomoćnici upoznati sa ruskim mešanjem u izbore u SAD 2020. godine.

CIA je u avgustu ocenila da su ruski predsednik Putin i njegovi najviši pomoćnici “upoznati i verovatno usmeravaju ruske operacije” čiji je cilj podrivanje demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena na izborima 2020. godine, navodi se u novom izveštaju “Vašington Posta”.

“Ocenjujemo da su predsednik Vladimir Putin i najviši ruski zvaničnici upoznati i verovatno su usmeravali ruske operacije čiji je cilj ocrnjivanje bivšeg američkog potpredsednika, podrška američkom predsedniku i podsticanje javne nesloge uoči američkih izbora u novembru“, navodi se u prvom redu procne, prenosi CNN.

CIA je svoju procenu 31. avgusta sastavila na osnovu podataka Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI koristeći javne, neklasifikovane i poverljive obaveštajne izvore, piše Vašington Post pozivajući se na dva izvora koji su pregledali dokument.

CIA i Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe odbili su da daju komentare. CNN je takođe kontaktirao Agenciju za nacionalnu sigurnost i FBI. Agencije su odbile da komentarišu pisanje Vašingto Posta.

Bivši oficir CIA-e Daglas London rekao je za CNN da upotreba te reči reči „verovatno“ kada se radi o pitanju od tako velikog značaja znači da su njeni “analitičari dovoljno samopouzdani na osnovu svoje duboke stručnosti da stave svoj ugled na crtu u takvom pozivu“.

„To znači da su podaci dovoljno dobri da ne nagađaju, ali imaju dovoljno delova slagalice da samopouzdano razaznaju sliku“, rekao je London.

Iako su američke obaveštajne službe javno optužile Rusiju za aktivno mešanje u izbore 2020. godine, nastojeći da “ocrne” Bajdenovu kandidaturu za Belu kuću, agencije nisu dale nikakvu procenu Putinove potencijalne umešanosti.

“Ocenjujemo da Rusija koristi niz mera kako bi prvenstveno ocrnila bivšeg potpredsednika Bajdena i ono što vidi kao antiruski ‘establišment’. To je u skladu sa javnom kritikom Moskve prema njemu kada je bio potpredsednik zbog njegove uloge u politici Obamine administracije prema Ukrajini i podrške Putinovoj opoziciji unutar Rusije “, rekao je Vilijam Evanina, direktor Nacionalnog kontraobaveštajno-bezbednosnog centra. u izjavi u avgustu.

SAD su optužile Putina 2017. godine da je usmerio sve napore da se umeša u predsedničke izbore 2016. godine.

Danas objavljeno

Porfirije: Molitva Hristova poziv na jedinstvo

M.

Rab: Velika Britanije želi da se smanje tenzije sa EU

M.

U Srpskoj jedan smrtni slučaj, koronom zaraženo još šest osoba

M.

Ostavite komentar