CIA planirala da kidnapuje Asanža, razmatrano i ubistvo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

CIA planirala da kidnapuje Asanža, razmatrano i ubistvo

CIA je planirala da kidnapuje osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža iz ambasade Ekvadora u Londonu, tvrde bivši obaveštajni zvaničnici.

Bivši američki zvaničnici rekli su, u istraživanju Jahu njuza (Yahoo news), da je CIA razmatrala ubistvo Džulijana Asanža, ali da je među “najvišim krugovima” u administraciji Donalda Trampa postojala zabrinutost zbog legalnosti takvog čina.

CIA je bila toliko razjarena objavama Vikiliksa, da su visoki zvaničnici tražili “planove” ili “opcije” o tome kako ubiti Asanža, navodi se u istraživanju.

Bivši visoki zvaničnik kontraobaveštajne službe rekao je da je “izgledalo da nema granica” tokom razgovora sa Trampovom administracijom 2017. godine.

Istraživanje Jahu njuza uključuje razgovore sa više od trideset bivših američkih zvaničnika – od kojih je osam opisalo detalje o predlozima CIA za otmicu Asanža.

Asanž je prošlog meseca izgubio bitku na visokom sudu u Velikoj Britaniji kako bi sprečio američku vladu da proširi osnove za svoju žalbu na ranije odbijanje suda da dozvoli njegovo izručenje toj zemlji.

U zatvoru je od aprila 2019. godine. Pre toga, sedam godina je proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Tužilaštvo u SAD optužilo je Asanža, po 17 tačaka optužnice, da je špijunirao i hakovao državne računare, a zatim na Vikiliksu objavio vojne i diplomatske dokumente. Optužbe nose potencijalnu kaznu od 175 godina zatvora.

Danas objavljeno

Vulin: Potjernica za još jednom osobom zbog ubistva Đokića

M.

Boldvin vježbao i uperio revolver prema kameri

M.

Eksplozija i požar u rafineriji nafte u Nigeriji, 25 žrtava

M.

Ostavite komentar