Chrome najavljuje: Vještačka inteligencija kao pomoć u pretrazi - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Chrome najavljuje: Vještačka inteligencija kao pomoć u pretrazi

Google Chrome planira uvođenje opcije za identifikaciju fotografija uz pomoć mašinskog učenja, što bi trebalo da bude korisno za sve one koji imaju manje ili veće poteškoće sa čulom vida.

Internet često ume da bude komplikovan za navigaciju, a posebno za one koji žive sa određenim poteškoćama. To se posebno odnosi na one kojima je oštećeno čulo vida, zbog toga što najveći deo sadržaja ima vizuelne komponente koje su od vitalnog značaja za razumevanje.

Google je odlučio da reši taj problem, pa je najavio uvođenje nove funkcije za Chrome koja će uz pomoć mašinskog učenja prepoznavati šta je na slikama, da bi nakon toga onima kojima je to potrebno ponudila tekstualne opise.

Najveći problem je to što na mreži postoje milioni fotografija koje ne sadrže opise i ključne reči, pa korisnici od opisa dobiju samo reč “fotografija”. To bi sa novom opcijom moglo da se promeni, što bi donelo olakšanje velikom broju korisnika kojima je nova opcija neophodna.

Opcija će biti dostupna samo onima koji imaju čitače ekrana koji nude audio ili podršku na Brajevom pismu.

Da bi se funkcija aktivirala u okviru Chromea neophodno je da se ode u Settings, pa u Advanced na dnu strane, zatim se pronađe Accessibility sekcija i aktivira opcija Get image descriptions from Google.

Izvor: Engadget, PC Press

Danas objavljeno

Huaweijev HarmonyOS će ove godine stići na 300 miliona uređaja

Vanja A

iPhone modeli za 2022. godinu bi mogli stići bez izreza, sa Face ID senzorom ispod ekrana

Vanja A

Microsoft nagoveštava Surface Laptop 4 u novom videu

Vanja A

Ostavite komentar