Chrome će od aprila početi da štiti korisnike od nesigurnih preuzimanja - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Chrome će od aprila početi da štiti korisnike od nesigurnih preuzimanja

Google Chrome će uskoro početi da bolje štiti korisnike od nesigurnog sadržaja, odnoso preuzimanja sadržaja koji nema HTTPS enkripciju. 

Chrome 82, koji će biti objavljen u aprilu, će biti prva verzija Google-ovog browsera koja će upozoravati korisnike pre nego što im dopusti preuzimanje određenih nesigurnih fajlova. U budućim verzijama ovaj sadržaj će se odmah blokirati.

Aprilska verzija pregledača će korisnike samo upozoravati kada pokušaju da preuzmu nesigurne izvršne fajlove, kao što su .exe, s obzirom na to da oni predstavljaju najveći rizik za ubacivanje malware-a u sistem. U budućim verzijama će se nuditi upozorenja i za manje opasne tipove nesigurnog sadržaja – arhive, tekstove i fotografije. Do kraja godine, Chrome će automatski blokirati nesigurna preuzimanja bez upozorenja na sajtovima koji koriste HTTPS.

Mobilna verzija Chrome-a dobija isto ažuriranje, ali će ona biti jednu verziju iza desktop varijante. Prema navodima iz Chrome bloga, mobilne aplikacije imaju bolju zaštitu od malicioznih preuzimanja sadržaja, a odlaganje će developerima omogućiti da se fokusiraju na desktop korisnike.

Izvor: Benchmark/Engadget

Danas objavljeno

Odložen The Last of Us za PC – fanovi će morati da se strpe

Vanja A

Novi početak za Microsoft Bing, dobija AI asistenciju

Vanja A

Apple razvija funkciju reverzibilnog bežičnog punjenja

Vanja A

Ostavite komentar