2. Novembra 2019.

Chrome 79 Beta postavlja temelje za VR i AR na vebu

Big Portal

Drugim rečima, više nisu revolucionarne i neobične koliko su to bile na početku, kada su se pojavile. Ipak, VR i posebno AR su još uvek van domašaja većine korisnika (pa čak i developera), što je razlog zbog kojeg Google aktivno želi da implementira širu prihvaćenost WebXR standarda koji stižu na Chrome od verzije 79 beta.

WebXR je skraćenica za Web Mixed Reality i predstavlja dolazeći standard koji će pružiti kreatorima browsera, developerima i korisnicima uobičajen jezik za omogućavanje virtuelne i uvećane realnosti uz pomoć istih veb tehnologija koje se koriste i za kreiranje veb aplikacija. Jedan od ciljeva je pojednostavljenje razvoja, primene alatki, programskih jezika i biblioteka koje već postoje za veb developere, kao i smanjenje barijere prihvatanja novih tehnologija za standardne korisnike.

Naravno, sve ovo se ne dešava preko noći i kreatori browsera će morati da podržavaju WebXR Device API. Google je jedan od onih koji snažno forsiraju prihvatanje tehnologije. U ovom trenutku, verzija koja će se isporučivati uz Chrome 79, pokriva samo VR stranu priče jer je relativno jednostavnija za podršku. Google obećava da AR neće zaostajati previše.

Chrome 79 Beta takođe implementira podršku za Adaptive Icons koja će Progressive Web Apps ili PWA na Androidu po izgledu načiniti integralnijim delom ostatka platforme. Chrome 79 bi svoju stabilnu verziju trebalo da dobije u decembru.

Izvor: SlashGear

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare