22. Jula 2019.

Chandrayaan-2: Indija lansirala još jednu letjelicu koja se zaputila ka Mjesecu

Big Portal

Indija je 22. jula napravila još jedan veliki korak kada je kosmički program u pitanju, a nakon što je lansirala letjelicu koja bi do Mjeseca trebalo da stigne u septembru.

Indijska organizacija za istraživanje kosmosa (ISRO), koja je indijski ekvivalent agenciji NASA, potvrdila je da je lansiranje proteklo uspešno, što Indiju približava tome da postane četvrta zemlja koja će stići do Meseca – nakon Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije. Letelica je ponela ime Chandrayaan-2 (što na sanskritu znači „mesečevo vozilo“), a planirano je da sleti na ravnicu između dva mesečeva kratera – Simpelius N i Manzinus C. Letelica je sa sobom ponela i lander Vikram, te rover Pragyan koji se kreće uz pomoć šest točkova, a misija košta 141 milion dolara, što je mnogo manje nego što u slične misije ulažu druge zemlje. Letelica bi u funkciji trebalo da ostane bar godinu dana, a lander i rover samo par nedelja.

Chandrayaan-2 misija je jedinstvena po tome što će se istraživanja vršiti na mesečevom južnom polu koji do sada nije istraživan, pa se očekuje da Indija svetu donese nova saznanja o Zemljinom satelitu.

Izvor: Tech Crunch

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare