29. Jula 2020.

Četvrtina vozila na putevima SAD prosječno stara 16 godina

Big Portal

Kompanija IHS Markit, koji prati podatke o registraciji vozila u svim državama, navodi da je veliki broj automobila i kamiona kupljenih prije 2005. jedan od razloga što se prosječna starost vozila u SAD popela na 11,9 godina, na najviši nivo ikada.

Tod Kampau, specijalista za tržišna istraživanja u IHS Markitu, kaže da to u znatnoj mjeri ima veze i sa kvalitetom vozila na drumovima, koja sada traju duže nego u prošlosti.

Tekuća 2020. godina je četvrta zaredom u kojoj se bilježi rast prosječne starosti vozila u SAD, čime je nastavljen trend iz poslednje dvije decenije, tokom kojih su Amerikanci sve duže ostajali prvi vlasnici svojih automobila i kamiona.

“Sredinom 90-ih, prelazak kilometraže od 100.000 milja je otprilike bilo sve što ste mogli da dobijete od vozila. Sada se sa pređenih 100.000 milja vozilo tek ‘zagrijalo'”, navodi Kampau.

Imajući u vidu ekonomske probleme izazvane pandemijom Kovid-19 zbog kojih su kompanije prinuđene na otpuštanje miliona Amerikanaca, prosječna starost vozila u SAD će vjerovatno porasti, i to možda po znatno većoj stopi, smatraju u IHS Markitu.

Milioni ljudi koji su putovali na posao sada rade od kuće i više ne prevaljuju svojim automobilima toliku kilometražu kao ranije, ističu u HIS Markitu, dodajući da će kao rezultat toga njihova vozila vjerovatno trajati duže.

Pored toga, mnogi koji su možda spremni da kupe novi automobil ili kamion vjerovatno će zbog aktuelne krize nastaviti da voze stari ili će ga mijenjati za neki polovni model, a upravo to tržište trenutno bilježi rast prodaje, navodi se u tekstu.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare