Četvrtina vozila na putevima SAD prosječno stara 16 godina - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Četvrtina vozila na putevima SAD prosječno stara 16 godina

Jedan od četiri automobila i kamiona koji krstare putevima SAD-a star je u prosjeku najmanje 16 godina, pokazuju najnovije analize o starosti voznog parka Amerikanaca.

Kompanija IHS Markit, koji prati podatke o registraciji vozila u svim državama, navodi da je veliki broj automobila i kamiona kupljenih prije 2005. jedan od razloga što se prosječna starost vozila u SAD popela na 11,9 godina, na najviši nivo ikada.

Tod Kampau, specijalista za tržišna istraživanja u IHS Markitu, kaže da to u znatnoj mjeri ima veze i sa kvalitetom vozila na drumovima, koja sada traju duže nego u prošlosti.

Tekuća 2020. godina je četvrta zaredom u kojoj se bilježi rast prosječne starosti vozila u SAD, čime je nastavljen trend iz poslednje dvije decenije, tokom kojih su Amerikanci sve duže ostajali prvi vlasnici svojih automobila i kamiona.

“Sredinom 90-ih, prelazak kilometraže od 100.000 milja je otprilike bilo sve što ste mogli da dobijete od vozila. Sada se sa pređenih 100.000 milja vozilo tek ‘zagrijalo'”, navodi Kampau.

Imajući u vidu ekonomske probleme izazvane pandemijom Kovid-19 zbog kojih su kompanije prinuđene na otpuštanje miliona Amerikanaca, prosječna starost vozila u SAD će vjerovatno porasti, i to možda po znatno većoj stopi, smatraju u IHS Markitu.

Milioni ljudi koji su putovali na posao sada rade od kuće i više ne prevaljuju svojim automobilima toliku kilometražu kao ranije, ističu u HIS Markitu, dodajući da će kao rezultat toga njihova vozila vjerovatno trajati duže.

Pored toga, mnogi koji su možda spremni da kupe novi automobil ili kamion vjerovatno će zbog aktuelne krize nastaviti da voze stari ili će ga mijenjati za neki polovni model, a upravo to tržište trenutno bilježi rast prodaje, navodi se u tekstu.

Nezavisne

Danas objavljeno

Prodaje se Ferrari 288 GTO Evoluzione

Zeljka

Bugatti Centodieci je jedan od najskupljih automobila na svijetu

Vanja A

Euro NCAP: Pet zvjezdica za Kineze

Vanja A

Ostavite komentar