Četvrta bitka za Atlantik - BIGportal.ba
BIG preporuka

Četvrta bitka za Atlantik

Piše; Bojan Bilbija

Ideal ruskih konstruktora je da nuklearne podmornice budu tihe kao dizel-električne, ali s većom autonomijom, brzinom i snagom – i krstarećim raketama „cirkon“, 12 puta bržim od „tomahavka“

Ruske podmornice predstavljaju izazov za Zapad i NATO u Atlantiku i Mediteranu, izjavio je vojni komandant zapadne alijanse, američki admiral Džejms Fogo. Posebno je ukazao na mogućnosti podmornice projekta 885 „Severodvinsk“, kao i dizel-električnih, projekta 636.3, koje se odlikuju gotovo bešumnim hodom u dubinama mora i okeana. Ove podmorske platforme koje zastrašuju NATO generale opremljene su novom generacijom krstarećih raketa „kalibar“, uspešno oprobanim u Siriji. Stratege zapadne alijanse posebno brinu najave da Moskva planira modernizaciju „kalibara“, nakon čega će njihov domet biti uvećan čak tri puta. Iz iskustva se zna da ako Rusi najave neku vojnu novinu, da je rad na testiranju tog naoružanja već odavno u toku. Iz Kremlja poručuju da niko ne treba da bude zabrinut zbog modernizacije i razvoja ruskih oružanih snaga, jer se to radi isključivo u cilju zaštite nacionalnih interesa zemlje, a ne zbog pretnje bilo kome, ili planiranja agresije. Drugim rečima, ni NATO, niti bilo ko drugi, nema razloga za strah od Rusije, osim onih koji (ne)kriju loše namere.

ASIMETRIČNI NAČIN ZA IZAZOV ZAPADU NATO zapovednik Džejms Fogo ocenio je visokim mogućnosti ruske podvodne flote. Treba znati da Rusi imaju ogromnu podmorničku tradiciju, posebno razvijanu tokom Hladnog rata, kada su podvodne krstarice počele da nose atomsko naoružanje – čineći stratešku trijadu, zajedno sa kopnenim lanserima i avijacijom. U ruskom slučaju i tu postoji niz osobenosti. Za razliku od Amerikanaca, koji su se najviše oslanjali na dobro zaštićene raketne silose, Rusi su decenijama razvijali mobilne raketne sisteme, kakav je „Topolj-M“, a u poslednje vreme i njegova naprednija verzija „Jars“. Drugi važan segment bile su podmornice opremljene taktičkim i strateškim nuklearnim naoružanjem. Svim ovim sistemima pretilo je zastarevanje i isticanje resursa nakon raspada Sovjetskog Saveza. Dve decenije nije ništa, ili je veoma malo ulagano u ovu oblast od koje zavisi opstanak Rusije.
Zato su Vladimir Putin i njegova ekipa započeli ozbiljan rad, ne samo na obnavljanju već prvenstveno na modernizaciji, usmeren ka krupnim tehnološkim skokovima koji su veoma neprijatno iznenadili zapadne stručnjake. Oni dugo nisu verovali ni da Rusija poseduje takvo znanje, a zatim su odbijali da poveruju da ima dovoljno resursa da inženjerske skice i planove pretvori u funkcionalne modele. Na njihovu žalost, godinu za godinom, sve se to obistinjuje. Ne želeći da ulaze u bilo kakvu trku u naoružanju, Rusi su ipak naterali ceo svet da se zapita: a ko tu, zapravo, vodi? Ko danas ima naprednije oružane sisteme i kome preti tehnološko zaostajanje? Osim Rusije i SAD, veoma važan igrač na globalnoj sceni postala je i Kina sa svojim ogromnim proizvodnim mogućnostima.
Admiral Fogo u svojim komentarima prvenstveno je označio Rusiju kao pretnju za NATO snage. Kako prenosi „Raša tudej“, on je podmornice ruske Ratne mornarice nazvao glavnom konkurencijom NATO-u, pre svega u istočnom Mediteranu i u Atlantskom okeanu. „Prvi put posle dugo vremena mi primećujemo značajan rast podvodnih aktivnosti Ratne mornarice Ruske Federacije. Rusija nastavlja da ulaže resurse u razvoj svojih podvodnih mogućnosti. To je asimetrični način da se uputi izazov Zapadu i NATO-u, i ne ide im loše“, prenosi Fogove reči portal američkog Mornaričkog instituta (USNI News). Naravno, Fogo ističe da je siguran u nadmoć podmorničke flote SAD nad ruskom, ali prognozira da će ovo suparništvo i dalje rasti. Kako je objasnio, na delu je „četvrta bitka za Atlantik“, imajući verovatno u vidu da su prve tri bile Prvi i Drugi svetski, te Hladni rat. Simbolike u ovim njegovim rečima ne nedostaje: ako su prva i druga bitka za Atlantik bile svetski ratovi, a treća je umalo prerasla u katastrofalni nuklearni sukob – onda ove Fogove poruke zvuče zlokobno.

OBUZDAVANJE ZAPADNIH RATNIH MORNARICA Posebnu zabrinutost u NATO krugovima, kako ocenjuju eksperti u Moskvi, izazivaju nove ruske atomske podmornice projekta 855 „Jasenj“, kao i dizel-električne submarine projekta 877 „Paltus“ i projekta 636.3 „Varšavljanka“. Ove dve poslednje NATO označava zajedničkim nazivom, klasa „Kilo“. Za sve navedene podmorske platforme Fogo kaže da imaju „izvanredno veliki potencijal“. Posebno je pomenuo podmornicu „Severodvinsk“, projekta 855. „To je izuzetna platforma koja upućuje ozbiljan izazov. Šest novih podmornica klase ’Kilo’ u istočnom Mediteranu i Crnom moru, s hibridnim dizel-električnim pogonskim jedinicama, poslednja su reč tehnike. Veoma su tihe kada uključe akumulatorski pogon“, ocenio je admiral Fogo. Posebno je naglasio njihovu veliku udarnu moć, zahvaljujući novom raketnom sistemu „kalibar“, čiji domet će u budućnosti biti povećan na više od 1.500 kilometara.
Kako je ranije prenela ruska agencija TASS, pozivajući se na izvore iz vojne industrije, domet „kalibara“ biće uvećan na preko 4.500 kilometara, a projekat „Kalibar-M“ uključen je u Državni program naoružanja do 2027. godine. „Kalibar-M“ biće značajno i veći i teži od običnih raketa „kalibar“. Bojeva glava, po potrebi konvencionalna ili nuklearna, biće teška skoro tonu, dok kod američkih „tomahavka“ ne prelazi 450 kilograma. Modernizovani teški „kalibri“ nalaziće se u arsenalima najvećih ruskih brodova (od fregata, pa nadalje), kao i nuklearnih podmornica. Rusi su ove moćne krstareće rakete u više navrata isprobali u Siriji, lansirajući ih sa podmornica u istočnom Mediteranu i udarajući visokoprecizno po terorističkim ciljevima. Snimci koji su tom prilikom odaslati u svet, može se reći, uznemirili su stručnu javnost, jer su pokazali da Rusija raspolaže novim tipom naoružanja, kakvim su do tada mogli da se pohvale samo Amerikanci sa svojim „tomahavcima“. Masovna primena „kalibara“ demonstrira mnogostruko uvećanu moć Rusije na planu globalne satelitske navigacije, što je takođe doskora bio američki monopol.
Kako je otkrio admiral Fogo, bar dve ruske „Varšavljanke“ u svakom trenutku dežuraju kraj obala Sirije. Admiral upozorava da njihovi „kalibri“ mogu da dosegnu svaku evropsku prestonicu. Jedino što nije objasnio – zašto bi to bila pretnja. Osim ako NATO ne namerava da uvlači celu Evropu u konfrontaciju s Moskvom. U tom slučaju svi, a ne samo Evropljani, trebalo bi ozbiljno da se zamisle. Kako je za RT rekao osnivač portala „Militari Raša“ Dmitrij Kornjev, pojava „kalibara“ u ruskoj vojsci značajno je uvećala borbeni potencijal ruske Ratne mornarice. „Naravno, njihova borbena primena i modernizacija nije ostala neopažena od strane SAD. Uvećanje raketne moći ruske flote ne preti evropskim gradovima. Ovaj proces je samo u funkciji obuzdavanja zapadnih ratnih mornarica“, objasnio je Kornjev.

BOLI GLAVA OD „VARŠAVLJANKI“ Prema najavama, broj sredstava isporuke „kalibara“ treba da bude udvostručen do 2023. godine. U planovima ruskog Ministarstva odbrane je da do tada budu izgrađene još četiri podmornice projekta 885M („Kazanj“, „Novosibirsk“, „Krasnojarsk“, Arhangelsk“), a u narednoj godini još dve, „Perm“ i „Uljanovsk“. To je ozbiljna podmorska sila, jer su usavršene podmornice ove klase („Jasenj-M“) četvrte generacije, pokretane na nuklearni pogon i krstare na dubinama većim od 500 metara, po mnogo čemu jedinstvene u svetu. Sposobne su da nose brojne krstareće rakete (do 10h4), i to ne samo „kalibre“ već i „onikse“, „cirkone“, a možda i strateške krstareće rakete H-101 i H-102, sposobne da nose nuklearne bojeve glave. Rakete H-101 i H-102 menjaju putanju i cilj tokom leta, domet im je preko 5.500 kilometara, sa veoma velikom preciznošću – od sedam metara za statične, i 10 metara za pokretne ciljeve.
Podmornice projekta 885M („Jasenj-M“) predstavljaju prelaz ka petoj generaciji podmornica klase „Haski“ na nuklearni pogon. Na Zapadu posebnu glavobolju izazivaju ruske „Varšavljanke“, jer se kreću gotovo bešumno. Zato ih NATO generali i zovu „crna rupa“. One pripadaju trećoj generaciji podmornica, ali su opremljene savremenom aparaturom i moćnim udarnim naoružanjem. Kako ističu stručnjaci, „Varšavljanke“ emituju zvuk, ne veći od šuma mora. Ideal ruskih konstruktora s novom klasom „Haski“ podmornica na nuklearni pogon jeste da one budu tihe skoro kao dizelke, ali sa značajno većom autonomijom, brzinom i snagom. I naravno – sa znatno većom količinom i arsenalom naoružanja. Njihovo najmoćnije oružje, osim „kalibara“, biće krstareće rakete „cirkon“, sposobne da razvijaju brzine od devet maha, što je 12 puta brže od američkih „tomahavka“. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, „cirkoni“ su već u upotrebi. To za ruske protivnike, ako nemaju dobre namere, zaista može da deluje preteće.

Piše: Bojan Bilbija za pecat.co.rs

Danas objavljeno

Medijska panika na engleskim pumpama, ekološka cena evropske struje i politička težina ruskog gasa: Energetska kriza pred vratima

Zeljka

Rušenje Njegoševe kapele i izgradnja Meštrovićevog mauzoleja: Najveća umetnička pobuna u SFRJ

Zeljka

Katolička i Srpska pravoslavna crkva, srpsko-hrvatski dijalog i kanonizacija Stepinca: Dokle se stiglo?

Zeljka

Ostavite komentar