Četvrt vijeka Dejtonskog sporazuma - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Četvrt vijeka Dejtonskog sporazuma

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, parafiran je pre 25 godina u vojnoj vazdušnoj bazi “Rajt Paterson” kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo. U Republici Srpskoj danas je državni praznik, ali ne i u Federaciji BiH. Ipak, članovi Predsedništva BiH dogovorili su zajedničko obeležavanje 25. godišnjice.

Sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini parafiran je pre 25 godina u Dejtonu, u američkoj državi Ohaju.

Posle tronedeljnih pregovora, od 1. do 21. novembra 1995. godine, čelnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, postigli su dogovor i okončali rat.

Dejtonski sporazum su potpisali tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman, a te zemlje su garanti sprovođenja sporazuma.

Dokument je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera. Pored njega, glavni američki posrednici su bili Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Zvanično je potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Podela na entitete 

Jedan od glavnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan jeste podela na dva entiteta – Republiku Srpsku (49 odsto teritorije) i Federaciju BiH (51 odsto teritorije).

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma isključivo na miroljubiv načun.Četvrt veka Dejtonskog sporazuma

Četvrt veka Dejtonskog sporazuma

Jugoslovenski parlament je 13. novembra 2002. ratifikovao Dejtonski sporazum.

Nijedan od trojice potpisnika sporazuma više nije među živima.

Kulminacija šatl-diplomatije 

Dejtonski sporazum bio je kulminacija šatl-diplomatije, koju je počeo američki diplomata Ričard Holbruk sa svojim timom pod pokroviteljstvom SAD i koji je doneo prekid rata u BiH.

U međuvremenu, u Bosni i Hercegovini je izgubljen original dokumenta, a institucije još nisu uspele da pronađu primerak koji je nakon ceremonije u Parizu dodeljen BiH.

Političari u Bosni i Hercegovini i dalje raspravljaju o reviziji sporazuma.

U Republici Srpskoj Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini republički je praznik i neradni dan, a njegovo obeležavanje regulisano je entitetskim Zakonom o praznicima.

Danas objavljeno

“Sastanak sa Šmitom samo ako se o tome dogovore sve srpske stranke”

M.

Dva muškarca se u utopila na crnogorskom primorju

M.

Vakcinisani đaci da idu u školu, nevakcinisani onlajn

M.

Ostavite komentar