7. Novembra 2022.

Četiri “zlatna” jezgra za vrhunske performanse Snapdragon 8 Gen 2 procesora

Big Portal

Međutim, najnovije informacije koje dolaze do nas, govore da je ovaj procesor dobio poboljšanu konfiguraciju  jezgara. Umesto 1 + 2 + 2 + 3, promenjena je u 1 + 4 + 3, a glasine kažu kako će novi Snapdragon “flegšip” koristiti tzv 4 “zlatna” jezgra visokih performansi, a sve to kako bi osigurao brzinsku prednost nad konkurencijom.

Umesto kombinacije dva Cortex-A710 i dva Cortex-A715 jezgra, Snapdragon 8 Gen 2 će imati četiri nova i najjača izdanja Cortex-A715 jezgra. Poboljšana CPU konfiguracija će biti sledeća:

  • Jedno Cortex-X3 jezgro
  • Četiri Cortex-A715 jezgra
  • Tri Cortex-A510 jezgara

Prema ovim informacijama, veruje se da će Qualcomm preći na četiri ‘zlatna’ CPU jezgra kako bi stekao veliku prednost u performansama u odnosu na konkurenciju. Za sada najveća pretnja vreba iz redova MediaTek Dimensity serije procesora. Dimensity 9200 nas je do sada impresionirao nezvaničnim benchmarking rezultatima, pobedivši Apple M1 i A16 Bionic u zasebnom GPU testu. Međutim, čini se da je Dimensity 9200 usvojio stariju 1 + 3 + 4 CPU konfiguraciju, tako da bi Snapdragon 8 Gen 2 mogao da stekne odlučujuću prednost u testovima sa više jezgara.

Snapdragon_Golden_core.jpg

S druge strane, surovi benchmarking rezultati malo znače kada govorimo o efikasnoj potrošnji energije, a pošto će se Snapdragon 8 Gen 2 naći u uređajima koje korisnici prevashodno nose sa sobom, autonomija baterije je itekako bitan detalj, pa će biti zanimljivo videti kako će se ova promena CPU-a odraziti na trajanje baterije. Srećom po Qualcomm, informacije potvrđuju da će predstojeći SoC biti napravljen na novoj TSMC 4nm tehnologiji, koja prema ranijim glasinama, obezbeđuje 20 % bolje performanse u odnosu na Snapdragon 8 Plus Gen 1, uz nepromenjenu potrošnju.

Pošto je Qualcomm zvanično objavio datum održavanja godišnjeg Snapdragon samita, neće proći mnogo vremena pre nego što vidimo šta nam zapravo vodeća kompanija na polju proizvodnje SoC čipova za mobilne telefone pripremila u izdanju svog najjačeg CPU proizvoda.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare