10. Oktobra 2022.

Četiri pića koja ne treba da pijemo prije spavanja, ako želimo miran san

Big Portal

Dovoljno unošenje tečnosti je ključno za održavanje hidratacije, ali važno u kojim večernjim časovima pijemo različita pića jer bi to moglo da utiče na naš san.

Smatra se da muškarci treba da popiju 15,5 šoljica dnevno, a žene 11,5 šoljica, a važan deo toga odnosi se na vreme ispijanja tečnosti.

“Previše bilo koje vrste tečnosti pre spavanja može da utiče na vaš ciklus spavanja. Dobar san je ključan za smanjenje rizika od gojaznosti, srčanih bolesti, moždanog udara, depresije i opšteg raspoloženja i sposobnosti da funkcionišete svaki dan”, ističe Ejmi Braganjini, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku, prenosi HuffPost.

Braganjini apeluje na svoje pacijente da prestanu da piju većinu tečnosti najmanje dva sata pre spavanja, ali najbolji vremenski okvir zavisi od toga šta pijete.

Pića sa kofeinom

Možda je primamljivo da popijete kafu ili neko drugo piće sa kofeinom da biste prebrodili popodne tokom koga ste pospani, ali što kasnije popijete kofein, to više može da utiče na vaš san. Konzumacija više od 400 mg kofeina dnevno – što je ekvivalent za četiri šoljice – može da izazove nemir, dehidraciju, anksioznost i nesanicu.

“Da biste se dobro naspavali, istraživanja sugerišu da je dobra ideja da prestanete da pijete kofein najmanje šest sati pre spavanja”,rekao je Kris Vinter, stručnjak za spavanje i neurolog.

Alkoholni napici

Čaša vina ili piva pred spavanje može da učini da se osećate pospano, ali zapravo može da poremeti vaš san. To je zato što alkohol može da ima i sedativni i stimulativni efekat na telo.

Konzumiranje alkohola uveče može poremetiti ciklus spavanja brzog pokreta očiju (REM), koji je najdublji stadijum sna. Takođe može da izazove živopisne ili zastrašujuće snove, prekinuti dosledne obrasce disanja tokom noći.

Najbolje je da ne pijete alkohol četiri do šest sati pre spavanja. Ovo je otprilike vreme koje je većini potrebno da metabolizira alkohol, što takođe zavisi od vaše veličine i težine i koliko često pijete.

Sokovi i druga slatka pića

Ne preporučuje se konzumiranje previše slatkih pića pre spavanja. Konzumiranje zaslađenih pića, poput gaziranih pića ili sokova, uveče će podići nivo šećera u krvi, što podstiče vaš pankreas da oslobađa insulin, hormon koji omogućava da glukoza u vaše ćelije obezbedi energiju. Ova navala šećera bi mogla da vas drži budnim noću. Dakle, najbolje je izbegavati slatka pića najmanje dva sata pre spavanja, piše HuffPost.

Voda

Pijenje vode tokom dana pomaže vam da izbegnete dehidraciju pre spavanja. Voda održava hidrataciju i reguliše telesnu temperaturu tokom noći, što vam pomaže da bolje spavate. Predlaže se da pijete vodu odmah nakon jutarnjeg buđenja kako biste rehidrirali telo nakon spavanja. Ipak oko sat vremena pre spavanja bilo bi dobro da ne unosite vodu u velikim količinama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare