Četiri načina za pravilnu steriliziraciju tegli za zimnicu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Četiri načina za pravilnu steriliziraciju tegli za zimnicu

Jesen je vrijeme kada mnogi prave zimnicu, kako bi tokom godine mogli uživati u pojedinim vrstama voća i povrća.

Zimnicu možete praviti u vidu raznih umaka povrća u ulju ili octu, kiselim salatama, sokovima i džemovima.

Zrelo voće i povrće i dobar recept nisu jedini preduslov za pripremu ukusne i trajne zimnice, od izuzetne važnosti je pravilna sterilizacija tegle, prenosi Kliks.

U nastavku donosimo četiri načina kako pravilno sterilizirati tegle za zimnicu.

Steriliziranje tegle u kipućoj vodi

Sterilizaciju tegli možete izvršiti jednostavno kuhanjem u vreloj vodi 10 do 15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.

Sterilizirati tegle u rerni

Iako je već dugo poznata kao jedna od najboljih metoda, steriliziranje tegli u rerni traje malo duže. Oprane tegle stavite u rernu tako što ćete ih staviti na papire u dvostrukim slojevima na police u rerni i posložiti teglice na police tako da se ne dodiruju.

Potom naštimajte na temperaturu 130 stepeni Celzijusa ili 270 Fajernhajtove skale i ostavite ih 20 minuta. Nakon toga koristiti rukavicu za rernu za vađenje staklenki i staviti ih na podmetač otporan na toplinu da se ohlade.

Steriliziranje tegli u mikrovalnoj

Ako želite jednostavno i brzo steriliziranje tegli predlažemo vam da to učitnite u mikrovalnoj. Potrebno je da napravite sljedeće korake nakon čega će vaše tegle biti spremne za upotrebu:

Provo očistite i operite teglu, a zatim je stavite u mikrovalnu uključite na “najjače” i to 30 do 45 sekundi. Potom ih stavite naopačke na komadić upijajućeg kuhinjskog papira da se osuše. Dok steriliziranje tegli u mikrovalnoj dobro funkcioniše, ne možete sterilizirati metalne poklopce na ovaj način.

Sterilizirati tegle u mašini za suđe

Steriliziranje tegli u mašini za suđe je vjerojatno najlakša metoda i dobro radi ako imate dodatnu funkciju ekstra topline na svom uređaju.

Pazite da mašina bude prazna i čista. Stavite tegle i poklopce u mašinu i pokrenite na ciklus pranja koji traje toliko dugo koliko i priprema džema. Izvadite tegle i stavljajte ih na čisti, upijajući komad kuhinjskog papira da se osuše.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje

Vanja A

Šest zdravstvenih razloga da često jedete cveklu

Vanja A

Zaboravite kokice i uživajte u filmovima bez grižnje savjesti

Vanja A

Ostavite komentar