Četiri jeftine ideje koje zamjenjuju ovlaživač zraka - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Četiri jeftine ideje koje zamjenjuju ovlaživač zraka

U otklanjanju posljedica suhog zraka u domu pomažu zdrave metode na kojima će vam biti zahvalan vaš imunološki sistem.

1. Posude s vodom na radijatoru
U keramičku posudu na radijatoru nalijte vodu i ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, čajevca i mente. Isparavanje vode podići će vlažnost zraka dok će eterična ulja, koja osim ugodnog mirisa imaju važna antivirusna svojstva, pogodno djelovati na dišne puteve, ali i na otklanjanje umora.

2. Zračenje prostorija
Osnovno pravilo prilikom zračenja prostorija zimi i povećanja vlažnosti u zraku je vrijeme držanja prozora otvorenim ovisno o vanjskoj temperaturi.

Tačnije, što je vani hladnije, manje otvarajte prozore jer čisti zrak koji ulazi u prostoriju trenutačno postaje suh i crpi postojeću vlažnost u zraku. Rješenje je zračenje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima.

3. Veš osušen pored radijatora
Umjesto da mokar veš sušite u skrivenim prostorijama, radije ga iskoristite kao prirodni ovlaživač zraka. Stalak za sušenje veša stavite što bliže uz radijatore, voda iz veša isparavat će i ujedno održavati vlagu u zraku pogodnom.

4. Iskuhavanje vode s korom citrusa
U obični lončić stavite vodu i u nju narežite koru narandže ili limuna i pustite na laganoj vatri da ključa. Pare prilikom isparavanja podići će vlažnost zraka, a miris citrusa podići će vaše raspoloženje.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.P.)

Danas objavljeno

Ne može da spremi jelo za vrijeme koje piše u deklaraciji, pa tuži kompaniju za pet miliona dolara

Vanja A

10 najljepših žena svih vremena – po izboru običnih ljudi

Vanja A

Adrijana Lima bukvalno sija – i dalje joj nema ravne FOTO

Vanja A

Ostavite komentar