26. Augusta 2020.

Češki predsjednik pao u rezidenciji i polomio ruku

Big Portal

On je hitno operisan u Centralnoj vojnoj bolnici u Pragu, saopštila je predsjednička kancelarija.

Zeman je pao u predsjedničkoj vili, kada je namjeravao da ustane i krene u drugu sobu poslije odgledanog tv dnevnika.

“Odbio je štap i pomoć obezbjeđenja. Kazao je da može sam da pređe određeno rastojanje, što nije trebalo da radi jer je pao i polomio ruku. Ne radi se o povredi koja bi ugrožavala život predsjednika”, saopštio je medijima Zemanov portparol Jirži Ovčaček.

Zeman (75) je operisan noćas i trenutno je u bolnici, ne zna se koliko još dugo a njegov predsjednički program biće prilagođen oporavku.

Zdravstveno stanje češkog predsjednika još od prvog mandata, kada je na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u Češkoj izabran za predsjednika, 8. marta 2013, izaziva pažnju, jer ima vidne probleme sa kretanjem a u poslednje vrijeme je i jako smršao. Zdravlju ne doprinosi ni to što je strastveni pušač i ljubitelj kapljice, posebno češkog likera beherovka.

U avgustu 2013. godine predsjednikovi ljekari su na učestalo propitivanje javnosti objavili da ima neurološke komplikacije zvog šećerne bolesti i da nema dovoljan osjećaj u nogama, te otud njegovi problemi sa hodanjem, kada sada već ne može da se kreće bez štapa ili da ga ne podupire obezbjeđenje.

Zeman sva pitanja o tome da li je u stanju da obavlja svoju funkciju odbija rečima da predsjedniku države funkciju “obavlja glava a ne noge”.

Drugi, po Ustavu poslednji mandat, ističe mu 2023. godine.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare