Češka: "Svjesni smo, svima se izvinjavamo" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Češka: “Svjesni smo, svima se izvinjavamo”

Češka vlada odlučila da od srede zatvori restorane, barove, noćne klubove i da zabrani alkoholna pića u javnom prostoru i okupljanja svede na najviše šest osoba

Na tri nedelje obustaviće se mastava u osnovnim školama.

“Svesni smo da imamo jedan pokušaj da se izborimo sa epidemijom. Najbolnija mera je to da smo odlučili da zatvorimo osnovne škole. Već sada znamo da ćemo ih otvoriti 2. novembra. Svima se izvinjavamo i molimo za razumevanje da je to jednostavno nužno. Obezbedićemo čuvanje dece za medicinsko osoblje”, kazao je večeras češki premijer Andrej Babiš.

Odlukom češke vlade od danas je pooštrena obaveza nošenja zaštitnih maski tako što će pored zatvorenih prostorija Česi morati da ih nose i na stanicama javnog prevoza.

Iako je dnevni priraštaj novozaraženih virusom korona upola manji od 8.618 pozitivnih u petak, broj pacijenata u teškom stanju ili na respiratoru raste a samo danas je preminulo 58 ljudi, što je crni rekord i broj žrtava kovid-19 od početka pandemije dostigao je 1.045.

Od početka pandemije u martu u Češkoj je virusom korona zaraženo preko 119.000 ljudi a trenutno su prema podacima Ministarstva zdravlja od večeras aktivna 61.522 slučaja od čega je u bolnicama 2.146 ljudi, a u teškom stanju koje iziskuje intenzivnu negu ili respirator je 426 pacijenata.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u češkim bolnicama je na intenzivnoj nezi slobodna i na raspolaganju četvrtina ležajeva, trećina mesta sa respiratorima i 86 odsto ležajeva sa aparatima za vantelesni krvotok, što bi trebalo da bude dovoljno, saopštio je predsednik Češkog društva za anesteziju i intenzivnu medicinsku negu Vladimir Černi.

Zbog kašnjenja u uvodjenju blažih mera od početka septembra, kada je lično premijer Andrej Babiš intervenisao i promenio odluku tadašnjeg ministra zdravlja da se u zatvorenim prostorijama uvede obaveza nošenja zaštitne maske, jer to ne bi bilo popularno kod Čeha pred regionalne izbore, i kasnijeg haotičnog objašnjavanja gradjanima, Česi su prestali da veruju premijeru i vladi da znaju šta rade i kako da vrate epidemiju pod kontrolu.

Dok je tokom prvog talasa u proleće i početkom leta kada se premijer povukao i odluke o merama prepustio epidemiološkom timu 86 odsto Čeha imalo poverenje da su mere efikasne, u septembru je već podrška merama spala na 48 odsto a 44 odsto Čeha u novoj anketi objavljenoj danas smatra da mere uopšte nisu efikasne.

Poverenju u mere nije doprinelo ni večerašnje odlaganje najavljenog obraćanja ministra zdravlja Romana Primule i višečasovno kašnjenje konferencije za novinare, pošto je u vladi izbio spor oko nekih mera a opoziciona Piratska stranka zatražila je od vlade konkretne podatke i statistike o efikasnosti pojedinih mera i njihovom efektu na suzbijanje pandemije.

Češka je prošle sedmice izbila na čelo liste evropskih zemalja sa najvišim priraštajem pozitivnih testova na virus korona preračunato na 100.000 stanovnika.

B92

Danas objavljeno

Vučić nakon saznanja o pripremi atentata iznio moguće razloge: “Nije prazna priča”

M.

Širom Crne Gore protesti

M.

Đoković može na Rolan Garos bez vakcine

M.

Ostavite komentar