"Češka da povuče priznanje Kosova" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Češka da povuče priznanje Kosova”

Komunistička stranka Češke i Moravske pripremila je predlog i podneće ga parlamentu da Češka povuče priznanje Kosova, a taj predlog je podržao predsednik Zeman.

Lider nereformisanih čeških komunista Filip Vojteh se u sredu sreo sa predsednikom Češke Milošom Zemanom.

“Obavestio sam predsednika da je klub KSČM pripremio predlog kako da se povuče priznanje Kosova kao države i predsedniku je bilo drago što smo se toga prihvatili. Mislim da je to u redu zato što je takav korak preduzelo nekoliko država UN a razvoj situacije na Balkanu ne smera ka poboljšanju tih odnosa”, kazao je češkom javnom tv servisu Filip Vojteh.

Češki komunisti sada traže podršku u ostalim poslaničkim klubovima za svoj predlog, pošto je u oktobru prošle godine češki državni vrh odbacio predlog predsednika Zemana da Češka povuče priznanje Kosova.

“Češka bi trebalo da povuče priznanje Kosova zato što ni predsednik Zeman ni njegov prethodnik predsednik Vaclav Klaus nisu imenovali na Kosovu češkog ambasadora. Što je uslov tog priznanja države prema češkim zakonima i prema međunarodnom pravu”, naveo je Filip argument kojim ovog puta komunistički poslanici obrazlažu nužnost povlačenja priznanja Kosova.

Argumenti predsednika Zemana za povlačenje priznanja Kosova kada je u septembru tokom posete Beogradu obznanio svoju inicijativu bili su rezolucija donjeg doma češkog parlamenta iz 2008. godine u kojoj se zahteva od tadašnje vlade desnog centra premijera Mireka Topolaneka da vlada nikako ne prizna jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, što vlada nije poštovala i Kosovo je priznala u maju 2008. godine.

“Drugi argument je to što se sud u Hagu bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari na čelu sa premijerom pod istragom za ratne zločine, to je nešto drugo nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal. Dozvolite mi da izrazim lični stav da država na čijem čelu su ratni zločinci ne spada u društvo demokratskih država”, naveo je tada češki predsednik zašto još predlaže povlačenje priznanja Kosova.

Na neformalnom sastanku češkog državnog vrha o koordinaciji spoljne politike početkom oktobra prošle godine premijer Andrej Babiš i predsednici Poslaničkog doma i Senata češkog parlamenta Radek Vondraček i Jaroslav Kubera, kao i šef češke diplomatije Tomaš Petšiček taj predlog o povlačenju priznanja Kosova koji im je na sastanku izneo Zeman odbili su.

“Dogovorili smo se da pitanje povlačenja priznanje nije umesno. Situacija se nije nikako promenila da Češka menja ; stav koji je zastupala poslednjih deset godina”, kazao je nakon sastanka češkog državnog vrha ministar Petšiček.

Češki državni vrh složio se povodom Zemanovog predloga da su istorijske okolnosti češkog priznanja Kosova bile ;2008. godine problematične ali da to ne smeta da Češka sa Kosovom razvija bilateralne odnose.

“Vlada Češke priznala je Kosovo u suprotnosti sa stavom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike. O nepostojanju konsenzusa na nivou najviše političke reprezentacije svedoči i nepotpuno diplomatsko predstavljanje obe zemlje koje ostaje na nivou otpravnika poslova, što, međutim, nije smetnja za razvoj bilateralnih odnosa”, saopštilo je tada češko Ministarstvo spoljnih poslova.

U Češkoj je Zemanova inicijativa oko Kosova koju su sad preuzeli nereformisani komunisti ocenjena uglavnom kao još jedan od provokativnih gestova šefa države a bez ikakve realne osnove, učinjen da bi se dopao Srbima.

Po oceni predstavnika češke opozicije, posebno one koja je 1999. godine bila protiv bombardovanja Jugoslavije, reč je osećaju krivice predsednika Zemana, jer je kao češki premijer dao saveznicima u NATO češki pristanak da se bombarduje Srbija zbog Kosova a budući da NATO odlučuje konsenzusom, mogao je tu odluku svojim vetom da ;minira.

b92

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar