Česi izašli na ulice, traže da se Zeman optuži za izdaju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Česi izašli na ulice, traže da se Zeman optuži za izdaju

Oko 10.000 Čeha okupilo se danas u Pragu na protestu protiv predsjednika Miloša Zemana, tražeći da Senat, gornji dom češkog parlamenta, protiv njega podigne optužnicu za izdaju.

Učesnici protesta smatraju da je Zeman, nedavnim komentarima, stao na stranu Rusije kada je riječ o navodnom učešću špijuna iz te zemlje u eksploziji skladišta municije u Češkoj 2014. godine i izazvao sumnju u izvještaje bezbjednosnih i obavještajnih službi u vezi s tim događajem.

Oni su pozvali Senat da podigne optužnicu za izdaju protiv Zemana, kojeg nazivaju “slugom Kremlja” i za kojeg tvrde da predstavlja “bezbjednosni rizik” po zemlju, prenosi AP.

Traže i da Zeman podnese ostavku, dodaje Rojters.

Senat je već najavio da se razmatra podizanje optužnice protiv Zemana.

Učesnici protesta, koji su nosili zaštitne maske i poštovali pravila o držanju distance, okupili su se na Vaclavskom trgu u Pragu, a skupovi su održani i u desetak drugih gradova širom Češke.

Zeman je u nedjelju rekao da je moguće da je eksploziju mogla da izazove ljudska greška i pozvao vlasti da istraže tu opciju.

Češke vlasti su 17. aprila saopštile da je Moskva navodno odgovorna za eksploziju, nakon čega je iz Praga proterano 18 ruskih diplomata pod sumnjom da su agenti ruskih specijalnih službi, a rusko ministarstvo je uzvratilo istom mjerom i protjeralo češke diplomate.

TANJUG

Danas objavljeno

Kosovska Mitrovica: Tuča i pucnjava ispred kafića

M.

Tri dokaza na osnovu kojih će saslušati Belivuka i Miljkovića: “Kuća strave” korišćena po uzoru na “klanicu” u Ritopeku

M.

Uhapšen naoružan muškarac u zagrebačkoj Dubravi

M.

Ostavite komentar