Čerkez: Uvodi se stanje epidemije u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Čerkez: Uvodi se stanje epidemije u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez pozvao je na veću angažovanost inspekcije kako bi se poštovale mjere te je rekao da na snazi ostaju mjere koje su bile i u proteklih 14 dana.

Takođe je kazao da je situacije i dalje pod kontrolom, ali da se svi moraju uozbiljiti i poštovati osnovne mjere.

“Došlo je do popuštanja poštivanja mjera, a nije ih teško poštovati; to je nošenje maske, distanca, pranje ruku…”, rekao je Čerkez.

On je istakao da veliki broj objekata ne poštuje te mjere.

“Zato je važno naglasiti ulogu poslodavaca i vlasnika objekata jer situacija je još uvijek pod kontrolom, međutim evidentno je došlo do naglog i velikog povećanja broja slučajeva u Tuzlanskom kantonu, Sarajevskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom.

“Danas ćemo dati saglasnost na zahtjev kantona za proglašenje epidemije u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu. Pokrenućemo inicijativu za proglašenje epidemije u Federaciji BiH”, dodao je.

On je kazao da u ovom trenutku nikada Federalno ministarstvo zdravstva nije isključilo nijednu mogućnost donošenja nijedne mjere koja je bila na snazi ili će biti.

“Pozvali smo krizne štabove kantona da se pojačava epidemijski nadzor na nivou kantona. Oni imaju odriješene ruke da donose restriktivne mjere na nivou kantona”, rekao je.

Čerkez je naglasio da se ništa neće moći uraditi u borbi protiv koronavirusa ako se ne shvati ozbiljnost situacije i ne poštuju osnovne mjere – nošenje maski, distanca i redovna lična higijena.

Danas objavljeno

Varhelji sutra sa članovima Predsjedništva BiH

M.

Sarajevo jutros treći najzagađeniji grad u svijetu

M.

Vučić: Ponosan sam što smo uspjeli da sačuvamo mir

M.

Ostavite komentar