Čerkez: “Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, a rizika je sve više” - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Čerkez: “Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, a rizika je sve više”

Bosna i Hercegovina u zadnje vrijeme prednjači u broju zaraženih korona virusom, a povratak s godišnjih odmora je jedan od najvažnijih razloga, posebno u zapadnoj Hercegovini.

Rekao je ovo u BHT-ovom Dnevniku 2 Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravlja.

Govoreći o početku školske godine i broju novozaraženih, kaže da je rano govoriti o početku škole u kontekstu širenja virusa, prenosi Klix.

–Računali smo na kršenja mjera, na godišnje odmore, a škola je u ovom razdoblju povećan rizik, ali je još rano govoriti jer je tek počela. Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, rizici se multipliciraju – rekao je Čerkez.

Očekujemo, kaže, da će se pandemija držati pod kontrolom.

–Vi ste vidjeli šta se događa u Španiji, Francuskoj… moramo stalno biti na oprezu.

Inspekcije, kaže, rade svoj posao, ali je to uglavnom na nivou apela, a ne kažnjavanja.

–Ako podignemo svijest i počnemo se ponašati po mjerama – distanca, maska, pranje ruku i lična higijena, ako se tog pridržavamo, olabavićemo neke mjere… dok imamo diskoteke koje rade, a nito ih ne sankcioniše, dok imamo proslave, nije dobro – ističe Čerkez.

U BiH se, tvrdi on, ljudi jako dobro drže mjera. Ovo što se događa u Zapadnoj Hercegovini sada a što se ranije događalo na sarajevskom području je ocijenio “importovanim virusom”.

Glavna stvar je, kaže, da zdravstveni kapaciteti mogu primiti sve zaražene osobe. Za očekivati je, kaže, da ovo sve traje još oko godinu dana.

Komentarišući najavu Svjetske zdravstvene organizacije da će u oktobru i novembru Evropa zabilježiti rast dnevno umrlih, Čerkez kaže da je to moguće s obzirom na to da će doći do promjene temperature, klime, provjetravanja prostorija, boravka odnosno ne boravka u prirodi i na vazduhu i tome slično.

–BiH ima tri do četiri puta manji broj slučajeva smrti u odnosu na jako razvijene zdravstvene sisteme u državama poput Engleske – ističe on.

Foto: N1/Screenshot
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar