1. Aprila 2021.

Čerkez: Britanski soj unijeli turisti iz arapskih zemalja

Big Portal

On kaže da je britanski soj sekvencionisao šef Laboratorije za molekularno-genetska i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić.

“Na određenom broj uzoraka smo utvrdili da je 26. decembra bio prisutan britanski soj kod bračnog para iz određene arapske zemlje. Provjerili smo gdje su boravili”, rekao je Čerkez.

On je naveo da je britanski soj sad dominantan i da je jako brzo širi.

“Na istraživanjima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od 24 uzorka 23 su bila britanski soj, u drugoj fazi od 24 imali smo 21 britanski i tri češka”, rekao je Čerkez za “N1”.

On je podsjetio da je krajem janura ukazivano da se nešto događa jer “incidenca u Kantonu Sarajevo raste na 111, a onda ide po sedmicama 137, 184, 269, u osmoj sedmici 460 da bi došla na 700”.

“Sad je u padu 642”, dodao je Čerkez.

On je rekao da se u tržnom centru tokom kontakta od minute dvije virus ne širi u tolikoj mjeri kao u gradskom prevozu, navodeći kao primjer prepun torlejbus od Dobrinje do Drvenije.

“Širi se u kafanama ako imate po 120, 130, 150 ljudi. Morate imati nadzor policije i inspekcije i usmjeriti snage da to stopirate”, rekao je Čerkez dodajući da nije neophodno kažnjavati i sve zatvarati.

Čerkez je rekao da treba zatvarati one koji krše propisane mjere i da tako neće niko biti ugrožen.

On je napomenuo da ni kantoni nisu učinili ništa da za godinu dana promijene zakone i omoguće kažnjavanje onih koji ne poštuju mjere poput nošenja maske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare