Centralne banke formirale grupu za istraživanje stvaranja digitalne valute - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Centralne banke formirale grupu za istraživanje stvaranja digitalne valute

Šest svjetskih centralnih banaka okupilo se kako bi podijelilo svoje znanje i iskustva u procjeni potencijalnih slučajeva digitalne valute središnje banke (CBDC) u matičnim zemljama.

Grupa – koju čine Banka Kanade, Banka Engleske, Banka Japana, Evropska centralna banka, Sveriges Riksbank i Švajcarska nacionalna banka, zajedno s Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) – procijeniće slučajeve upotrebe CBDC-a; ekonomski, funkcionalni i tehnički izbor dizajna, uključujući prekograničnu interoperabilnost; i razmjenu znanja o novim tehnologijama.

Banke su potaknute na akciju stalnim pojavom digitalnih valuta privatnog sektora, poput Facebookove Libre, te prijetnjom koju predstavljaju monetarna politika i finansijska stabilnost.

Grupom, u kojoj će se nalaziti visoki predstavnici institucija koje učestvuju, predsjedavat će Benoît Cœuré, šef centra za inovacije BIS-a, i Jon Cunliffe, zamjenik guvernera Banke Engleske i predsjednik Odbora za plaćanja i tržišnu infrastrukturu.

Bivši član odbora ECB-a Coeure u septembru je opisao dolazak Facebookove kriptovalute Libra kao “poziv na budnost” za centralne banke i pozvao javna tijela da pojačaju saradnju na razvoju CBDC-a, piše Indikator.ba

“Sasvim u tom duhu, ECB i Banka Japana već su udružili snage kako bi ispitali moguću upotrebu tehnologije distribuirane knjige u infrastrukturi finansijskog tržišta”, rekao je tada.

“Sljedeći prirodni korak bio bi da globalne centralne banke udruže snage i zajednički istraže izvodljivost CBDC-a temeljenu na zajedničkim tehničkim standardima”.

Izvor. Bankar

Danas objavljeno

Uskoro stiže novi, jeftiniji iPhone SE

Zeljka

SCORN je prva igra iz Srbije za Xbox Series X

Vanja A

Motorola Edge X30 stiže 9. decembra sa Snapdragon 8 Gen 1 čipsetom

Vanja A

Ostavite komentar