Centar za obrazovanje odraslih Banjaluka upisao 14. generaciju – ovo su najtraženija zanimanja - BIGportal.ba
Banja Luka

Centar za obrazovanje odraslih Banjaluka upisao 14. generaciju – ovo su najtraženija zanimanja

Tehničar drumskog saobraćaja, ekonomski tehničar, tehničar računarstva i tehničar elektroenergetike zanimanja su koja privlače najveći broj kandidata u Centru za obrazovanje odraslih u okviru formalne edukacije, dok je od programa obuke najveća zainteresovanost za operatera na CNC mašinama.

Među kursevima najtraženiji su daktilografski i informatički, ali i kurs modnog dizajna za najmlađe.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” direktorica Centra Suzana Kusovac Sladoje i dodala da je otvoren konkurs za upis na programe srednjoškolskog obrazovanja odraslih.

“U toku godine imamo četiri upisna roka, a u septembru je krenula 14. generacija polaznika. Što se tiče formalnog obrazovanja, imali smo 55 polaznika, a u okviru neformalnog 65”, kazala je Kusovac Sladoje.

Dodala je da su kursevi neformalnog obrazovanja prilagođeni zahtjevima tržišta rada.

“Među najtraženijim je daktilografski kurs, ali i kurs modnog dizajna za najmlađe, informatički kursevi iz programiranja za učenike i potrebe poslodavaca, te kursevi stranih jezika, od kojih u ponudi imamo njemački, engleski, italijanski i ruski”, rekla je Kusovac Sladoje. Dodala je da su jedini koji nude program osnovnog obrazovanja.

“Imamo veliki broj sugrađana koji nemaju završenu osnovnu školu. Samo na području banjalučke regije je više od 6.000 osoba koje imaju potrebu za osnovnim obrazovanjem”, istakla je Kusovac Sladoje.

Pojasnila je da su uslovljeni utvrđenim brojem polaznika koje je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Centar je okupio veći broj saradnika i predavača andragoškog obrazovanja, te i dalje teži da sačini tim saradnika gdje će se u jednoj grupi nalaziti svi koji imaju nemjerljivo iskustvo rada u praksi. Imamo potpisane ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa Elektrotehničkim i Šumarskim fakultetom, te saradnju sa Centrom za socijalni rad kroz projekat “Spasimo djecu” (Save the Children), a odnosi se na mogućnost jačanja konkurentnosti na tržištu rada korisnika Centra za socijalni rad”, kazala je Kusovac Sladoje.

Dodala je da je pravo na obrazovanje univerzalno, što znači da kvalitetno i savremeno obrazovanje treba da bude dostupno svim stanovnicima.

Zakon

Suzana Kusovac Sladoje je pojasnila da bi izmjenom Zakona o obrazovanju odraslih svi centri imali finansijsku štetu, te je nacrt prihvaćen sa sugestijama koje idu u korist centara koji su već registrovani za pružanje usluge formalnog obrazovanja.

“Podržavamo novi nacrt zakona, ali ne može i ne smije biti štetan za rad centara čija je primarna djelatnost formalno obrazovanje”, kazala je Kusovac Sladoje.

Danas objavljeno

Stanivukovićeva nova sistematizacija: U Gradskoj upravi još 70 radnika

M.

Zbog kvarova na vrelovodu nekoliko banjalučkih ulica bez grijanja

M.

Izvorište Subotica van pogona: Dio Obilićeva zbog radova bez vode

M.

Ostavite komentar