Čelsi Mening zbog Asanža opet u zatvoru - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Čelsi Mening zbog Asanža opet u zatvoru

Nekadašnji analitičar u američkoj vojsci Čelzi Mening biće vraćena u zatvor po naređenju federalnog suda zbog “ometanja pravde”.

Mening je odbila da odgovara na pitanja o osnivaču VikiLiksa Džulijanu Asanžu.

Predstavnik njenog advokatskog tima je to rekao posle saslušanja pred sudom u Aleksandriji.

Sudija Entoni Trenga je rekao da bi Mening mogla platiti novčanu kaznu od 500 dolara po danu ako posle 30 dana zatvora bude i dalje odbijala da svedoči, kao i da bi kazna mogla porasti na 1.000 dolara po danu nakon 60 dana iza rešetaka.

Čelzi Mening je u zatvoru provela sedam godina jer je 2010. godine VikiLiksu predala više od 750.000 američkih diplomatskih i vojnih dokumenata, čije objavljivanje je osramotilo Vašington.

Ona je 8. marta ove godine poslata u zatvor nakon što je odbila da svedoči pred istražnom porotom u istrazi o Asanžu, nazvavši tu proceduru “netransparentnom” i nedemokratskom.

Jedno od glavnih orudja američkog pravosudnog sistema, istražne porote se formiraju u najozbiljnijim krivičnim istragama i moraju voditi istragu u najvećoj tajnosti.

Mening je pre nedelju dana puštena iz zatvora zbog tehničkih razloga, jer je istražnoj poroti koja ju je zvala da svedoči istekao mandat. Medjutim, u medjuvremenu je oformljena nova istražna porota koja je nastavila istragu.

Ona je juče ponovo odbila da saradjuje. “Ne odustajem od svojih principa, radije ću bukvalno umreti od gladi nego da promenim stav”, rekla je Mening pred sudijom.

Sudija je odgovorio da nema ničeg “nečasnog” u ispunjavanju gradjanske dužnosti.

Danas objavljeno

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Lančani sudar na putu Banjaluka-Prijedor: Policija i Hitna pomoć na mjestu nesreće

M.

Opozvan Fikret Abdić

M.

Ostavite komentar