Ćelije džihadista postoje i u Crnoj Gori - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ćelije džihadista postoje i u Crnoj Gori

Evropska policijska agencija (Evropol) smatra zapadni Balkan dominantno tranzitnom rutom za povratnike sa sirijskog i iračkog ratišta, a radikalizovane zajednice koje i dalje postoje u tim zemljama uključene su u vrbovanje i propagandne aktivnosti. – U Crnoj Gori džihadističke zajednice uglavnom uključuju povratnike iz Sirije. Njeni članovi su formirali čvrsto…

Evropska policijska agencija (Evropol) smatra zapadni Balkan dominantno tranzitnom rutom za povratnike sa sirijskog i iračkog ratišta, a radikalizovane zajednice koje i dalje postoje u tim zemljama uključene su u vrbovanje i propagandne aktivnosti.

– U Crnoj Gori džihadističke zajednice uglavnom uključuju povratnike iz Sirije. Njeni članovi su formirali čvrsto zatvorene zajednice i sprovode propagandne aktivnosti s ciljem vrbovanja novih članova – navodi se u izvještaju Evropola “Teroristička situacija i trendovi u EU u 2019”.

U izvještaju se ističe da bi povratnici iz Iraka i Sirije mogli predstavljati potencijalnu prijetnju Evropi u budućnosti.

Iz Evropola podsjećaju da je u februaru 2018. godine bačena eksplozivna naprava na Ambasadu SAD u Podgorici.

U izvještaju je naglašeno da u tom napadu nije bilo žrtava i da je napadač izvršio samoubistvo tako što je aktivirao drugu eksplozivnu napravu.

Prema bezbjednosnim podacima, šest crnogorskih državljana poginulo je na ratištu u Siriji, osam njih vratilo se u Crnu Goru, jedan je uhapšen u Turskoj, a još trojica su ostala na području djelovanja nekadašnje terorističke organizacije “Islamska država”.

Danas objavljeno

Bajdene, ne tamo: “Ovo je tragično”

M.

Kina proslavlja Dan državnosti

M.

Detalji zločina u Beogradu: Ubijena žena radila kao doktorica u Bijeljini

M.

Ostavite komentar