Čekaonice u ambulantama poluprazne zbog virusa korona - BIGportal.ba
Banja Luka

Čekaonice u ambulantama poluprazne zbog virusa korona

Ko nema zdravstvenih tegoba i preku potrebu da dolazi kod doktora, dobro je da sve kontakte sa službom porodične medicine obavlja putem telefona, poručili su iz banjalučkog Doma zdravlja.

Ove preporuke nadležnih institucija izdate su zbog aktuelne situacije u Srpskoj sa korona virusom, a Banjalučani su, čini se ispoštovali savjete zdravstvenih radnika.

Kako smo se i juče uvjerili u jednoj porodičnoj ambulanti čekaonica je u prijepodnevnim satima bila poluprazna.

– Ukoliko građani imaju zdravstvene tegobe za koje smatraju da su teže, da se mora obaviti pregled, naravno da trebaju doći u ambulantu, ali i prije toga bi trebalo prvo da pozovu doktora. Za sva administrativna pitanja i potrebe najbolje je da se sa doktorima čuju putem telefona – precizirala je direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović, ističući da se ove preporuke poštuju i na Pedijatriji, te da roditelji djecu dovode kada je to stvarno nepohodno.

U dežurnim službama Doma zdravlja za vikend je evidentiran manji broj pacijenata, dok je u posljednjih 24 časa pregledano 65 pacijenta sa simtomima sličnim gripu i 471 pacijent sa akutnim respiratornim tegobama.

– U toku narednih dana bilježićemo da li ima velikog broja pacijenata sa respiratornim infekcijama ili ne, na osnovu toga ćemo upoređivati podatke sa prošlom godinom i donositi zaključke – rekla je Todorovićeva.

Rekla je da još ne mogu potvrditi da li je sezonska gripa u opadanju, ali se tome nadaju jer se posljednjih petnaestak dana javlja sve manji broj pacijenata sa ovim tegobama.

Iz Doma zdravlja podsjećaju još jednom sugrađane da su zbog aktuelne epidemiološke situacije privremeno obustavljeni besplatni preventivni pregledi u okviru akcije “Za tvoje dobro”, a koji su bili planirani za pacijente mesnih zajednica Centar 1 i 2 i Bulevar.

Kako je pojašnjeno, obzirom da se pregledi obavljaju na lokalitetu Poliklinike u kojoj je smeštena Higijensko-epidemiološka služba, kao i izdvojena ambulanta u kojoj se obavljaju pregledi pacijenata koji imaju simptome respiratornih infekcija sličnih korona virusu, donesena je ova odluka, a sve u svrhu zaštite zdravlja građana.

Bez godišnjih odmora
Zbog aktuelne situacije sa korona virusom, u Domu zdravlja Banjaluka stopirani su godišnji odmori svih zdravstvenih radnika.

Sve drugo osoblje Doma zdravlja biće na raspolaganju službama koje su opterećene velikim prilivom pacijenata, a to su služba porodične medicine, pedijatrija, Služba hitne pomoći i Higijensko-epidemiološka služba.

Mada je nastava u svim školama obustavljena do 30. marta, školske stomatološke ambulante nastaviće sa radom, i to samo u prvoj smjeni, kako ne bi došlo do opterećenja ove službe na Poliklinici.

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.enegije za 28.01.2022.godine

Vanja A

Banjaluka: Epidemiološka situacija nepovoljna i u fazi pogoršanja

M.

Preminuo pisac i profesor Tihomir Levajac

M.

Ostavite komentar