"Čekamo zvaničan zahtev i razloge za odlaganje Bregzita" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Čekamo zvaničan zahtev i razloge za odlaganje Bregzita”

Evropska unija još nije dobila zvaničan zahtev Londona o ponovnom odlaganju Bregzita pa se i dalje sprema za izlazak Velike Britanije 31. oktobra.

“Dok ne budemo imali zvaničan zahtev, ne razmatramo to pitanje. Očekujemo da dobijemo konkretne predloge kako bismo mogli da razgovaramo”, izjavila je portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva.

U Evropskoj komisiji navode da pored zvaničnog zahteva Velika Britanija mora da dostavi i kredibilno objašnjenje odnosno valjani razlog zašto se odlaganje traži.

“Ako dobijemo zvaničan zahtev za produžetak onda je na EU 27 da se jednoglasno dogovore o tome. Svaki takav zahtev istovremeno mora da ima i dobro obrazloženje”, kaže Andrejeva.

U Evropskoj komisiji navode da je trenutna radna pretpostavka EU ta da će se Bregzit dogoditi 31. oktobra, kao što je bilo zatraženo na osnovu Sporazuma o povlačenju.

Dodaje se i to da bez obzira na unutrašnja dešavaja u Velikoj Britaniji premijer Boris Džonson ostaje glavni sagovornik za EU.

“U potpunosti poštujemo demokratske procese u Ujedinjenom Kraljevstvu i ono što tamošnji Paralment radi, ali naš zvanični sagovornik jeste Vlada i premijer Džonson”, poručila je portparolka Komisije.

U Briselu dodaju da će se u petak održati novi redovni sasatanak radnih timova EU i Velike Britanije o članu 50.

B92

Danas objavljeno

Jak zemljotres pogodio Hrvatsku

M.

Derek Šovin osuđen zbog ubistva Džordža Flojda

M.

Njemačka donijela odluku i podržala “Sjeverni tok dva”

M.

Ostavite komentar