4. Novembra 2022.

“Čekala” 100 godina u ćošku muzeja, „gruba imitacija“ Rembranta u stvari original

Big Portal

Holandski stručnjaci za umetnine otkrili su uljanu skicu poznatog holandskog majstora Rembranta nakon što je više od jednog veka čamila u zaboravljenom ćošku muzeja zato što se verovalo da je imitacija.

Podizanje krsta je uljana skica iz 1640-ih godina i dugo se verovalo da je rad jednog od Rembrantovih učenika.

U četvrtak, međutim, u haškom muzeju „Bredijus“, gde se skica nalazi nakon što je muzej kupio 1921. godine, utvrđeno je pomoću naučnih tehnika da je slika zapravo delo Rembranta.

„Kvalitet detalja na slici je toliko dobar da smo uvereni da se radi o Rembrantu”, kaže restauratorka Johaneke Verhave.

Sliku je proučavala zajednu sa Jeronom Hiltajem, bivšim glavnim kustosom starih slika roterdamskom muzeju „Boimans van Beningen“, koji je pre godinu dana ponovo „otkrio“ sliku u zaboravljenom ćošku muzeja i skrenuo pažnju na nju.

„Gledao sam u uljanu skicu iznova i iznova. Posmatrao sam pokrete četkice. Izvanredni su”, rekao je Hiltaj, dodajući da ga je „samo nekoliko širokih pokreta četkicom” ubedilo da je slika zapravo original.

Kupio ju je prvobitni kustos muzeja Abraham Bredijus 1921. godine, koji je takođe bio ubeđen da je skica originalni Rembrant, ali su je tokom godina umetnički stručnjaci odbacili kao „grubu imitaciju”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare