ČEKAJU SE REZULTATI Još uvijek nema nalaza vozača autobusa koji je boravio u Italiji - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

ČEKAJU SE REZULTATI Još uvijek nema nalaza vozača autobusa koji je boravio u Italiji

Ni skoro 24 sata poslije testiranja ne zna se da li vozač autobusa iz Tuzle koji se vratio iz Italije ima koronavirus, s obzirom na to da se i dalje čekaju rezultati analize iz referalnog laboratorija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Juče je Tuzlom u određenoj mjeri zavladala panika nakon informacije da se tamošnji vozač autobusa u jednoj putničkoj agenciji prijavio Univerzitetskom kliničkom centru jer je proteklog vikenda boravio u Italiji koja je pogođena koronavirusom.

Kod ovog muškarca primjetna je bila blaža upala grla, a tim stručnjaka tuzlanske bolnice podvrgao ga je testiranju na koronavirus.

Kako saznajemo, uzeti uzorci istog dana su oko 12.30 sati poslani u referalni laboratorij KCUS, međutim kako su za Klix kazali iz Zavoda za javno zdravstvo TK, rezultate analize još uvijek nisu dobili.

Ovaj muškarac se i dalje nalazi u dvosedmičnoj kućnoj izolaciji, kao i grupa učenika i nastavnika iz Gračanice koji su se vratili iz Italije u kojoj su, prema informacijama s kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo TK, boravili u vlastitoj režiji.
Juče je u Tuzli održan sastanak Kriznog štaba za koronavoris TK iz kojeg su posebno naglasili da razloga za paniku nema, s obzirom na to da nijedan slučaj potvrde koronavirusa kod osobe u toj regiji nije zabilježen.

Lokalitet dječijeg hospisa u naselju Slavinovići već je pretvoren u izolatorij u slučaju pojave osoba koje su bile u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom, ili je kod njih potvrđeno prisustvo virusa.

Takođe, Krizni štab za koronavirus juče je formiran na području Tuzle, a građani koji su se u posljednjih sedam dana vratili iz Kine, Irana, Južne Koreje i Italije trebaju se javiti u Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja u Tuzli bez obzira da li imaju simptome respiratorne bolesti ili ne.

– U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) građani telefonom trebaju obavijestiti ili Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja u Tuzli ili Službu hitne pomoći – precizitrali su iz Gradskog kriznog štaba za koronavirus.

Tuzlacima se preporučuje da izbjegavaju putovanje izvan Bosne i Hercegovine. Ovo se posebno odnosi na turistička putovanja izvan BiH povodom osmomartovskih praznika, zatim kongresa, sajmova, seminara i slično.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar